В. "Вечер": Гърците и българите се страхуват от духовното обединяване на македонците

Гърците и българите се страхуват от духовното обединяване на македонците. Това пише вестник "Вечер" в статия, посветена на научна конференция "Македония и Балканските войни, Букурещкият договор - 100 години след това", цитирана от БТА.

 

Според професор Ванчо Георгиев от философския факултет България и Гърция се опитват да попречат на евроатлантическата интеграция на Македония и я представят пред международната общественост като фактор, застрашаващ тяхната стабилност и териториална цялост, опасявайки се, че отварянето на границите ще доведе до обединяване на македонския народ.

 

Според професор Михайло Миноски пък Македония винаги е служела като разменна монета за подсигуряване на интересите на великите сили и положението днес е резултат от историческите събития още от Берлинския и Букурещкия договор до днешната политика на Брюксел.

 

"Утрински весник" съобщава за вчерашното посещение на македонския вицепремиер за евроинтеграция Фатмир Бесими в София, който се срещна с вицепремиера Зинаида Златанова и външния министър Кристиан Вигенин.

 

Изданието отбелязва, че на срещата със Златанова Бесими е изтъкнал готовността на Македония за развитие на отношенията с България, продължаване на срещите на високо равнище, изпълнение на съществуващите договори и подписване на нови.

 

Бесими се съгласил с Вигенин, че Македония и България споделят визията за интегриране на целия регион в евроатлантическите структури и че в този процес подкрепата от съседите е крайно необходима.

 

"Утрински весник" посочва, че домакините са изразили разбиране към проблемите на Македония и са потвърдили готовността за оказване на конкретна помощ в процеса на евроинтеграция на Македония и споделяне на опит за използването на европейските фондове. Бесими изтъкнал, че независимо от решението на Брюксел Македония ще продължи плана за реформи и добросъседски отношения, което според Вигенин е правилната политика за преодоляване на проблемите.

 

Български интелектуалци подкрепиха евроинтеграцията на Македония, пише в. "Дневник". Изданието съобщава за писмото, подписано от десетина български интелектуалци и политици, с което настояват София да подкрепи започването на преговори за членство на Македния в Европейския съюз. Писмото е изпратено до президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и председателя на парламента Михаил Миков, а сред подписалите се под него са професорите Андрей Пантев и Николай Слатински, Костадин Филипов и други изтъкнати личности, съобщава вестникът.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?