В. "Вима": Номерът на Ципрас с дълга не мина

В. "Вима": Номерът на Ципрас с дълга не мина

Не мина номерът със същественото облекчаване на гръцкия дълг, на който Ципрас бе заложил в началото на есента. Гръцкият премиер се надяваше на безрезервна подкрепа от страна на американския президент Барак Обама, но след поражението на Хилари Клинтън, целият му план пропадна, коментира в. "Вима".

Европейците смятат, че с наскоро одобрените от Еврогрупата краткосрочни мерки за облекчаване на гръцкия дълг да бъдат овладяни на първо време разходите по неговото обслужване до 5 на сто от БВП и впоследствие до 20 на сто от БВП /тази година те няма да надхвърлят 7-8 на сто от БВП/, което означава, че Гърция сама ще трябва да осигури финансовата си стабилност.

Наред с това управляващата коалиция ще бъде призвана да постигне и високи първични излишъци от порядъка на 3,5 на сто от БВП, както искат кредиторите, смята изданието, като подчертава, че намаляването на дълга се свежда до краткосрочни мерки, а не до "подстрижка" на номиналната му стойност.

Планът на Ципрас обаче е без ресурс и сега той ще трябва да пребори хардлайнерите в Европа и във МВФ, но договарянето му с тях ще го постави в още по-тежка ситуация, тъй като те искат още мерки за икономии. Върху него растящ натиск ще оказват и социологическите сондажи, а призракът от нови избори ще броди все повече над неговата партия СИРИЗА, пише "Вима".

Вестникът предполага, че ако Ципрас не постигне някакъв приличен компромис с кредиторите, ако продължи ситуацията на несигурност и ако бъде пропуснат и шансът, даден от еврозоната с краткосрочните мерки за облекчаване на дълга, искането за нови избори ще завладее и самата СИРИЗА, която ще настоява за тях, за да може да се спаси.

"Вима" лансира изборен сценарий, който показва, че макар сондажите сега да дават предимство на консерваторите от опозиционната Нова демокрация и те да плашат с нови избори, лидерът им Кириакос Мицотакис няма да може да получи необходимия брой гласове, за да състави самостоятелно правителство, което прави твърде вероятно връщането на Ципрас отново на власт като изразител на една по-широка от сегашната правителствена коалиция.

Споделяне

Още от Европа