В. Вима за турската връзка на "17-ти ноември"

Под заглавие "Турската писта" на "17-ти ноември" и едно "Узи" в. Вима обяснява непресъхващия интерес на гръцкото следствие към крайнолявата турска терористична организация Дев Сол, преименувана по-късно в Демократична партия и фронт за национално освобождение /ДХКП-С/.

Според публикацията интересът на гръцките власти е в две посоки: връзките в миналото /и евентуално днес/ между гръцката терористична организация "17-ти ноември" и Дев Сол и зачестилите сигнали от европейските тайни служби за "пребазиране" на щаба на Дев Сол от Германия и Белгия в Гърция.

"Между оръжията, които бяха откраднати /при нападение на групата "17-ти ноември" през 1985 г./ от пристанищната управа на Рафина имаше и няколко от типа "Узи", подобни на оръжието, което беше намерено в явката на терористите на атинската улица Патмос. Ако се потвърди, че намереното оръжие е от "партидата", открадната в Рафина, следствените власти ще имат в ръцете си първото силно доказателство за връзка на Дев Сол с гръцкия тероризъм. Според твърденията на турската полиция две от откраднатите в Рафина "Узи" се намират в ръцете на Дев Сол", пише Вима.

"Тази организация, която надживя всички останали турски и кюрдски организации на "въоръжената борба", се опитва през последните години да пренесе европейския си оперативен център от Белгия в Гърция, където днес според гръцкото разузнаване разполага със 100 членове, докато според турските тайни служби /МИТ/ Дев Сол има в Гърция 250 членове. Дейността ѝ е особено значима в Северна Гърция", пише вестникът.

Вима пише, че лидерът на Дев Сол Дорсун Караташ прекарва доста месеци в годината в Гърция. "Караташ преживя една вътрешна схватка с опоненти в организацията, които го обвиняваха за убийството на неговия заместник Бедри Яган. Тази схватка, която имаше всички характеристики на партизанска война, но този път вътре в редовете на организацията, предизвика нетърпимостта, отначало на германските власти, а впоследствие и на белгийските, които отказаха повече да толерират дейността на Караташ и подобните му. В последно време европейските служби са предупредили гръцките, че предстои "преселване" на ръководния щаб на Дев Сол в Гърция", пише Вима.

Според информации на гръцките тайни служби, на които се позовава вестникът, от края на 80-те години членове на Дев Сол събирали пари от търговия с наркотици и инвестирали печалбите в ресторанти и магазини в Гърция и в една яхта. Един от тези членове с псевдоним "Неджед" е осъден за подобна дейност и се намира в гръцки затвор от 1993 г..

От кражбата на оръжието в Рафина през 1985 г. и попадането му по-нататък в ръцете както на "17-ти ноември", така и на Дев Сол, вестник Вима се връща към 1977 г., когато е основана Дев Сол "от комунистическата младеж на Истанбул, а програмата ѝ се основана на ръкописите на Махир Чайян, убит през март 1972 г.".

"Дев Сол не е свързана с нито една от левите метрополии на онази епоха /Москва, Пекин, Белград/, с изключение на Хавана. Вярва в "партизанското движение в градовете" и в това, че единственият път на революцията минава през дулото на оръжието. При втората военна диктатура в Турция много от левите активисти бягат в Гърция, включително и членове на Дев Сол", припомня Вима. Това е периодът на силни противоречия между ПКК и Дев Сол, стигащи до схватки и ръкопашни боеве между членовете им, които са настанени в лагер на казармата в Лаврио. "Именно през онзи период Дев Сол се опитва да се отвори"към гръцките организации на крайната левица, особено към поддръжниците на въоръжената борба."

"Първият контакт е установен с Антидържавна борба на Христос Цуцувис, а след това и с "Революционна народна борба /ЕЛА/. Тук на сцената се появява личността на Куфодинас /издирван сега от гръцката полиция/, който под псевдонима "Мицос" е познат на членовете на крайнолевите турски и кюрдски организации. Гръцката полиция, обаче не разполага със сигурна информация за обхвата на сътрудничеството между Дев Сол и "17-ти ноември", се казва в публикацията на Вима.

Подобни опити за отваряне към Дев Сол е правил през 1989 г. лидерът на "17-ти ноември" Александрос Йотопулос, който търсел контакти във Виена с лидерите на кюрдски и турски организации, насочено към "сътрудничество за операции и цели".

"Поемаме една, две или три цели, според вашето желание", си спомнят думите на Йотопулос тогавашните му събеседници. Повечето, ако не и всички турски организации, обаче отказвали да продължат този разговор, смятайки го за клопка на гръцките тайни служби, пише Вима.

Това е периодът след избиването на кюрдите от селото Халапча в иракски Кюрдистан с химически газове и след унищожаването на лидерите на Демократическата партия на Кюрдистан в Иран, припомня вестникът.

Много от състудентите на Йотопулос не го разпознаха на снимката му, публикувана миналия четвъртък, но за някои турски преселници "Ламброс" е познато лице от десетилетието на 80-те, когато "17-ти ноември" търси разширяване на репертоара си, пише Вима.

Гръцките следствени власти все още търсят точката на евентуалното сближаване между "17-ти ноември" и Дев Сол в периода от началото на 1988 г., след смъртта на бившия лидер на друга гръцка крайнолява организация - Революционна народна борба /ЕЛА/ Цуцувис, който предизвиква разцеплението ѝ. Това е периодът на засилващо се сътрудничество между ПКК и Дев Сол.

"През този период, според информации на френските служби, членове на Дев Сол, пребиваващи в Гърция, заминават на обучение във Франция, където ги приема френската организация Аксион Директ. Инструкторът с псевдоним Реми е същият, който обучава и членовете на ПКК малко преди началото на 90-те години."

Следствените власти смятат за ключово при изясняването на връзките "17-ти ноември" -Дев Сол разкриването на обстоятелствата около убийството на турския дипломат Сипахиоглу през 1994 г. в атинския квартал Фалиро, извършено по заповед на организацията като отмъщение за убийството в Кипър на горещия привърженик на ПКК Теодорос Георгиадис, пише вестник Вима.

Европейските служби за сигурност смятат, че убийството на Сипахиоглу е онова, което обяснява поврата на "17-ти ноември" към "национални теми" през 90-те години. То може да хвърли обилна светлина върху въпроса доколко е било развито сътрудничеството на организацията с турски и кюрдски организации, а вероятно и с кипърски граждани, които са допринесли за дейността на тези организации на гръцка и на кипърска земя. Ключът сега е Дев Сол, признават днес служители, които следят отблизо действията на гръцкото следствие, пише вестник Вима.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани