В Япония откриха "живи" пенсионери на 153 и 149 години

Японското министерство на здравеопазването обяви, че в официалните регистри на град Осака фигурират като живи лица на възраст 153 и 149 години, съобщават информационните агенции в сряда.

Това било установено след общонационална проверка на министерството, целяща да установи местонахождението на пенсионерите-столетници. Случаите, когато японците укриват от властите смъртта на свои престарели роднини, за да продължат да получават техните пенсии и социални помощи, са придобили масов характер в Япония.

Местните власти в продължение на десетилетия не са проверявали дали са живи пенсионерите, като само са им изпращали анкети, които после им били връщани запълнени и подписани.

Министерството е решило незабавно да прекрати изплащането на пенсии на "мъртвите души" и да изясни откога техните роднини незаконно получават пенсиите им.

Във връзка със скандала администрацията на град Хашима (префектура Гифу) съобщи, че роднините на жена, за която от 1994 г. няма доказателства, че е жива, са получили оттогава незаконно 7 милиона йени (около 80 хиляди долара). В Япония обаче подобни случаи били стотици.

Споделяне

Още от Свят