В. "Ю Ес Ей тудей" скъса с традицията си и зае позиция - против Доналд Тръмп

Американският всекидневник "Ю Ес Ей тудей" скъса с традицията си да не заема позиция за президентски избори като призова в петък читателите си "да не се оставят да бъдат подмамени от опасен демагог" и да отхвърлят републиканския кандидат за Белия дом Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Вестникът обаче не заяви подкрепата си за кандидатката на демократите Хилари Клинтън, тъй като редакционната колегия не постигнала единодушие. Изданието се обърна към читателите с думите: "Гласувайте, но само не за Доналд Тръмп".

В 34-годишното си съществуване "Ю Ес Ей тудей" - един от най-четените вестници в САЩ - никога не е изразявал позиция за президентска надпревара.

"Никога не сме имали причина да променяме подхода си. Досега", аргументира се редколегията в текст, придружаващ статията им със заглавия "Не гласувайте за Тръмп".

Според единодушното мнение на редакционната колегия (милиардерът) е неподходящ за президентския пост. От деня, в който огласи кандидатурата си преди 15 месеца, до първите президентски дебати тази седмица Тръмп многократно показа, че му липсват характерът, знанията, стабилността и почтеността, които е нужно да притежават президентите на Америка, посочва редакционният екип.

Според вестника Тръмп е непостоянен, неподготвен да бъде главнокомандващ въоръжените сили и "сериен лъжец". Освен това той насажда предразсъдъци, говори необмислено, неискрен е с избирателите в редица случаи - като декларацията за доходите му например, а кампанията му се основава на тесногръдие и ксенофобия.

Досега магнатът отказва да спази традицията кандидатите да публикуват данъчната си декларация под претекст, че е подложен на одит от данъчните служби.

Успоредно с редакционната си статия "Ю Ес Ей тудей" публикува и личната позиция на кандидата за вицепрезидент на Тръмп, Майк Пенс, който уверява в обратното - че бизнесменът е способен и е готов да управлява страната.

До момента нито един влиятелен всекидневник не е подкрепил Тръмп. Няколко вестника с републикански уклон подкрепиха Клинтън, включително "Хюстън кроникъл" и "Далас морнинг нюз". Вестниците "Синсинати икнуайърър" и "Аризона рипъблик" подкрепиха демократичен кандидат за първи път от повече от век, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят