В зациклили газови преговори с Русия изтича договор за 1 млрд. куб.м

В зациклили газови преговори с Русия изтича договор за 1 млрд. куб.м
Преговорите с “Газпром“ за доставка на синьо гориво при нови условия, с гаранции за сигурността на доставките и без посредници са зациклили, съобщи пред журналисти в понеделник изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов.

Дъщерната на руския монополист компания “Газпром Експорт“ забавя срещите по обсъждането на конкретни параметри от предложенията на българската страна и затова на Гогов му се наложило до иска съдействието на шефа на “Газпром“ Алексей Милер за провеждането на нов кръг от разговори.

Мотаенето става независимо от това, че в края на миналата година по време на среща на енергийните министри на двете страни Трайчо Трайков и Сергей Шматко последният обеща да пришпори “Газпром“ за разговорите с “Булгаргаз“. През февруари 2010 г. пък Трайков каза, че България преговаря за започване на преговори по газовите договори.

Всичко това се случва в условията на изтичащ в края на настоящата година договор с “Овергаз“ за доставка на 1 млрд. куб. м суровина. Половината от доставчика е собственост на “Газпром“, дружеството на практика внася над 70 на сто от необходимите на страната ни количества за вътрешното ѝ потребление.

От думите на Гогов обаче стана ясно, че дори и да не се постигне някаква договорка по газовите преговори и страната ни да остане без тия 1 млрд. куб. м, това надали ще е проблем за България. Причината е, че в последната година спадът в потреблението на българската икономика и на бита са свили значително. През миналата година например “Газпром“ е продала на страната с около 25 на сто по-малко природен газ на България в сравнение с 2008 г., когато консумацията е била 3.5 млрд. куб. м.

Отпадането на посредниците в доставките на руски природен газ бе поставено още от предишния кабинет на Сергей Станишев. Съгласието на руската страна за преки договори бе потвърдено от Милер през февруари.

В момента “Булгаргаз“ има контракти с три контролирани от руския газов монополист дружества - “Овергаз Инк.“, “Винтерсхал“ и “Газпром Експорт“. Цените на последната са най-ниски, но и доставяните обеми са най-малки.

България освен това настоява да се увеличат таксите за пренос на руски газ през страната за Турция, Гърция и Македония. Според сегашния дългосрочен договор за транзит на газ през България цената за преноса, плащана на “Булгартрансгаз“, е 1.7 долара за 1000 куб. м газ на 100 км.

България е подновила настояването си за въвеждане на банкови гаранции при неизпълнение на ангажиментите и предвиждането на вариант за реекпорт на заявените, но неизползване количества газ, които в противен случай трябва да се плащат съгласно клаузата “take or pay“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес