В завод ”Миджур” е имало най-малко 800 000 мини

Две са версиите на прокуратурата за взрива в Горни Лом

В завод ”Миджур” е имало най-малко 800 000 мини

Две са първоначалните версии за трагедията в завода за утилизация на взривни вещества в село Горни Лом, съобщиха от прокуратурата в събота. Една е, че експлозията е започнала заради детонация на взривно вещество в машината за мелене на взривни вещества, която е оперирала с експериментален взрив. Втората е за човешка грешка при утилизиране на мините.

Версиите са съвсем начални и следва да бъдат потвърдени или отречени от съответните експертизи, допълват от държавното обвинение.

От държавното обвинение заявяват, че на 1 октомври тази година, няколко часа преди взрива, изпълнителният директор на фирмата е поискал от служба Контрол на общоопасните средства към 5-то районно в София разрешение за транспорт от завода в с.Горни Лом и съхранение в склада на фирмата в  с.Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини. Това му е отказано. Така те са останали в Горни Лом.

Прокуратурата е установила, че между 30 септември и 1 октомври в завода в селото са доставени още 6 ТИР-а с мини, които са разтоварени в складово помещение. Прокуратурата е запечатала склада.

На местопроизшествието са открити 5 кратера. Според първоначалната версия разрушенията и жертвите са в резултат на изключително голямото количество взривни вещества, преработвани и складирани в завода.

В събота е бил извършен оглед на мястото на трагедията с участие на съдебни лекари, специалисти по взривни устройства от Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР и сапьори от Българската армия.

При разместване на пръст и бетонни отломки са намерени човешки останки, които са предадени за изследване в катедра ”Съдебна медицина“ в столичната болница ”Александровска”. В събота е извършен и оглед на лабораторията в завода, както и на складове за мини и готова продукция на територията на бившия завод ”Миджур“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?