В зимна подготовка на елмрежата EVN вложила над 32 млн. лв.

В зимна подготовка на елмрежата EVN вложила над 32 млн. лв.

За подготовката за зимния сезон на електроразпределителната мрежа в Пловдивско и Старозагорско са вложени 32.472 млн. лв., съобщиха от EVN България в понеделник.

Заради прогнозите за студена зима, още преди лятото компанията е започнала проверката на състоянието на мрежата и до края на август са били извършени планираните дейности по до привеждането ѝ в състояние, което отговаря на повишените товари и очакваните лоши метеорологични условия през зимата, допълниха от EVN.

По план са инспектирани 22 280 км кабелни и въздушни линии средно напрежение, 25 744 км кабелни и въздушни линии ниско напрежение, както и 15 813 трафопоста на цялата територия на дружеството. В протежение на 511 км мрежи ниско и средно напрежение е извършено кастрене на клони в близост до електропроводи и поддържане на просеки.

Компанията планира от тази зима да въведе специален метод за отстраняване на лед по въздушните линии и да монтира дистанционни щанги между проводниците на въздушните линии против допир в случай на буря или силен вятър.

В някои труднодостъпни райони ще се инсталира нова модерна система за телемеханика, която позволява дистанционно управление на съоръженията по мрежата и своевременна намеса при евентуални аварии, както и по-бързото им локализиране и нормализиране на снабдяването с електроенергия.

Доставени са и необходимите в случай на аварии материали в централните складове на цялата територия на дружеството. Осигурена е и съответната техника, като освен купените през последните три години 288 нови високопроходими автомобили, компанията разполага със специализирани моторни шейни за зимата за труднодостъпните планински райони.

Заедно със зимната подготовка по план върви и инвестиционно-ремонтната програма на EVN за 2007 г., която е за 118 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес