Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В "Златна София" ще се оформи "променада" с осветителни мачти пред "Св. Ал. Невски"

9 коментара
В "Златна София" ще се оформи "променада" с осветителни мачти пред "Св. Ал. Невски"

След стъргалото на бул."Витоша" София, ще има второ, далеч по-престижно и наречено променада, пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Зоната до ул."Раковски" става пешеходна след реконструкцията на т.нар. зона "Златна София", предвидена в интегрирания план за градско развитие на столицата. Това става ясно от публикуваните документи по обществената поръчка за обновяването на зона 4.

Работният инвестиционен проект е дело на архитектурното студио "А.Д.А.", което спечели конкурса на Столичната община за две от четирите централни зони на София.

Зоната е наречена "Златна София" не само заради златните кубета на храм-паметника "Св. Ал. Невски" и жълтите павета, а защото там са събрани най-значимите символи на столицата – Народното събрание, църквата "Света София", Светият Синод, паметниците на Незнайния воин и на Левски, както и по-новият на цар Самуил със светещите очи, Некрополът на антична Сердика, множество галерии.

Зоната обхваща площадите пред храма "Св. Ал. Невски", "Народно събрание", "Гина Кунчева", градините "Кристал", "Св. Климент Охридски", пред църквата "Св. София", пространството зад Военния клуб и участъци от улиците "Оборище" и "Париж". За реконструкцията му са предвидени над 20 млн. лв. без ДДС, а финансирането е от еврофондовете чрез оперативна програма "Региони в растеж".

Проектът предвижда премахване на жълтите павета от градината с паметника на Св. Климент Охридски и поставяне на разноцветен паваж за отделните пространства – основно сив и червен гранит. Ще има и "златна" линия, която ще представлява инкрустирани в паважа плочки от полиран бронз.

По съображения за сигурност отпада идеята за повдигане нивото на площад "Народно събрание".

Многобройните, хаотично разпръснати в зоната паметници, ще бъдат пренаредени в някакъв ред. Маха се единствено паметникът на опълченците, но не е ясно къде ще отиде.

Зад Военния клуб е предвидено да бъде изградена полуподземна сграда, изцяло покрита от градина с едноетажна фасада към клуба. Възможно е интегрирането на новата сграда с кулата обсерватория, която може да се превърне в информационен център с изглед към храма "Св. Ал. Невски". Тази идея обаче няма да бъде реализирана като част от този проект, а в неясното бъдеще.

Окончателно е решено под площад "Народно събрание" да не се прави паркинг за автомобили, какъвто бе предварителният план.

На площадите и в градините в зоната ще има свободно достъпен високоскоростен WiFi интернет. По време на ремонта ще бъдат изчистени всички стълбове с реклами, кошчета за боклук, обществени телефони, антипаркинг елементи, павилиони, спирки, чешми и фонтани.

Променада пред храма "Св. Александър Невски" със светещи колони

Площадът пред "Св. Ал. Невски" до ул."Раковвски" става пешеходна зона и бъдеща "Променада". Това се прави по подобие на площада пред катедралата "Свети Петър" в Рим, Казанския събор в Санкт Петербург и Площада на героите в Будапеща, е посочено в документацията на поръчката.

Колонади от осветителни мачти ще огряват пространството не само пред храма, но и пред Народното събрание. Ще бъдат използвани два типа осветителни мачти – с височина 18 и 12 метра. По-високите ще очертаят елипса на площада катедралния храм "Св. Ал. Невски".

Мачтите ще са като тези от наскоро реализирания проект "Екзибишън Роуд" в Лондон (Exhibition road London). Вече дори е установен контакт с производителя на мачтите – британската компания Woodhouse.

Движението на автомобили зад храма "Св. Александър Невски" се запазва, както и по улиците "11 август" и "Дунав".

Бордюрите се премахват и тротоарите се "потапят" до нивото на площада.

Местата за паркиране обаче ще бъдат намалени. Ще се оформи паркинг за автобуси пред паметника на Отец Паисий. От страната на БАН пък се прави двуреден паркинг. Паркинг ще има и от едната страна на ул."Оборище" до музея "Квадрат 500". На срещуположната са предвидени три автоматизирани подземни паркинга за 250 коли, но те няма да се правят сега.

Предвижда се антипаркинг блокчетата от гранит да се заменят с подвижни колчета.

Трансформацията на пространството зад Военния Клуб

Най-значителната промяна е трансформацията на пространството зад Военния клуб. Значителната денивелация на терена позволява реализацията на полуподземна сграда, изцяло покрита от градината, но с пълноценна едноетажна фасада към Военния клуб.

Такава публична сграда ще активизира занемареното сега пространство и ще повдигне цялостно нивото му. Възможно е интегрирането на новата сграда с кулата-обсерватория, която може да се превърне в информационен център с панорамен изглед към площад "Александър Невски". Тази сграда обаче няма да бъде реализирана с този проект.

Съгласно заданието хаотично "разхвърляните" в момента скулптури на големия български художник Любомир Далчев ще бъдат пренаредени в композиционно единство, което да хармонира и с околното пространство. Разполагането им ще бъде обект на художествено решение, съгласувано с Министерство на културата и съответния художествен съвет. Плановете са те да се подредят в Алея на Любомир Далчев в близост до градината на Художествената академия.

Проектът предвижда и демонтаж и преместване на Паметника на опълченците извън територията на "Златна София". Няма яснота къде ще отиде този паметник.

Пространството зад Вонения клуб ще си остане място за временни пазари. Там сега се продават картини, сувенири и артефакти.

Жълтите павета в градинката с паметника на Климент Охридски ще бъдат заменени с гранит

Знаковата градинка с паметника на Св. Климент Охридски ще остане без жълтите павета. Вместо тях ще бъдат поставени нови настилки от сив гранит и нощно осветление.

Демонтираните жълти павета ще отидат за запълване на увредени зони от същата настилка. По проекта частично ще бъдат подновени около 25 % от паветата само в зоните на намеса по подземната инфраструктура – около 300 кв.м. Демонтираните от градинката жълти павета са с площ от 420 кв.м. Остатъкът ще бъде съхраняван от Столична община, защото такива павета не се произвеждат от години.

Намесата в знаковата градинка "Кристал", от където тръгваха протестите през 90-те години, ще бъде "дискретна" според авторите на проекта. Заложена е цялостна подмяна на настилките на база едроразмерни (40/60 и 60/60 см) бетонови плочи с повърхност от мит филц и бордюри на зелените площи от гранит. Създадена е техническа възможност за устройване и на временни събития на открито.

Подобрения ще бъдат направени и в градинката пред църквата "Света София". "Наскоро обновена, понастоящем тя е физически откъсната от църквата", смятат авторите на проекта от А.Д.А. Намесата се свежда до дискретно модифициране на алеята, която е вход откъм ул. "Раковски", устройване на преход към пространството пред "Св. София" чрез "премахване на незначителна част от зелената площ" и каменни стъпала, както и частично задигане на подпорната стена към църквата.

Уютната уличка с пазара на иконите "Париж", която е важна връзка от бул."Цар Освободител" към площад "Александър Невски", също ще бъде обновена чрез обновяване на настилката. В горната част е предвидено преобладаващо червен гранит, а в долната - сив.

Арт проектът със златни плочки

Арт проект предвижда инкрустирани в настилката плочки, които ще оформят т.нар. "златна" линия. Плочките в паважа ще са от полиран бронз. Те ще са разположени до всеки значим обект, паметник или недвижимо културно наследство. В зоната има над 30 паметници и десетки важни сгради.

На гранитни плочи ще има поетични текстове на български и английски. Те ще бъдат разположени на входа на по-значими градски пространства, с които зоната изобилства.

Строежът на метрото се е отразил на дърветата в зоната

Строежът на метрото се е отразил дърветата в "Златна София", основно в района около Софийския университет. В последните 5 години се наблюдава прогресивно суховършие при платана, причина за което е промененият режим на подпочвените води вследствие на строежа на метрото, е посочено в документите.

Според тях около половината от дървета в зоната са в лошо състояние. Значителна част от тях са на възраст над 50 години. Липите около храма "Св. Александър Невски" не са добре поддържани. Около 25 – 40% от тях са с изпочупени клони и изсъхнали, страдат от "прегряване и липса на въздушна влажност през лятото".

Причина за лошото състояние на дърветата освен климатичните промени са и неправилно проведено кастрене и оформяне на короната, непроведено изолиране на разрезите и последващо заболяване. Кореновата им система е повредена от строителна и транспортна техника, е посочено в документацията. Липите ще бъдат подменени, както и кестени по бул."Цар Освободител". Общо ще бъдат подменени 281 дървета. Няма да се пипат 500, които са в добро състояние. Заложено е и засаждането на 239 нови дървета, което е увеличение с близо една четвърт.

Като цяло зелените площи в зоната се запазват и дори леко се увеличават - с 1224 кв. м. Взима се единствено малко от градинката пред църквата "Света София".

Пред Галерията за чуждестранно изкуство се предвижда да има цветни партери. Пред Синодалната палата ще бъдат посадени още японски вишни, както и пред Централния вонен клуб.

Заложено е и изграждането на поливни системи в градинките в зоната.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Горскио
  #9

  Мултакът Вежди и приятелчето му Боко изхарчиха един милиарда за вътрешен ремонт на само една от сградите в Квадрата (бившия електротехнически факултет на техническия Университет). ____ Сега май се очертава нещо подобно. ____ Аз бих им казал, просто спрете движението на автомобили по Московска и на площада Александър Невски. ____ Дупетатите и общинарите ще изквичат, но това е единственият начин София да има що годе център.

 2. Горскио
  #8

  паркирането на колите на депутатите и общинарите се запазва. ____ С това трябваше да почнете. ____ А какво ще правите с паветата? Май ще има и далавера? ____ Колите нямат място около Александър Невски. Ако ще има коли, гласувам да не се хабят парите на данъкоплатеца за глупости.

 3. анита хегерланд
  #7

  Прекрасната идея не е довършена докрай. Около златните кубета не е естетично да се постави сив гранит. Освен това не е помислено, че този район се използва са митинги и демострации, за оперни концерти. Това трябва да се заложи в проекта: не пешеходна зона, а открит площад за масови прояви.

 4. Entdecken
  #6
 5. Entdecken
  #5

  Не трябва да се пропуска гениялния проект за разкопките на Ларгото, където се оказа, че просто няма достатъчно историчеси останки за излагане, но маститите културтрегери като мултака Вежди Рашидон "усвоиха" големи суми за да ни построят огромна никому ненужна зала със стъклен похлупак за милиони евро.

 6. Калико Джо
  #4

  Като изсъхнат дърветата в центъра може да се посадят кактуси. А на местото на жълтите павета които по незнайни причини кметството ни недолюбва - да се насипе пясък. Ще е пълна атракция - пустиня в центъра на София!

 7. Entdecken
  #3

  Да вземат да ги спрат тези пари от Европа, че от мутри, крадци и престъпници в управлението не можем да се отървем !

 8. Entdecken
  #2

  Общинарските бандити на Борисов се чудят как да разкопаят София колкото се може за по-дълго време само и само да окрадат поредните порции еврофондове. Хайде стига вече ! То не беще разкопаване на Дондуков, сега на Славейков, а вече и площад Ал. Невски ще превръщат в "Златна Прага". Какво ли още ще измислят, вместо да оставят софиянци да живеят спокойно.

 9. Сандокан
  #1

  Не, вече нямам сили да чета подобни новини. София бе налазена от архитекти, строители, общинари и министри на културата и скоро няма да остане нищо от хубавия град.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.