В зоните на деескалация в Сирия влезе в сила режим за прекратяване на огъня

Сирийската опоция на приема споразумението между Русия, Турция и Иран

Сн. ЕПА/БГНЕС
Режимът за прекратяване на огъня в четирите договорени зони на деескалация в Сирия влезе в сила в събота, след като Русия, Турция и Иран се договориха за обособяването им на срещата в Астана по-рано тази седмица.
 
Първата от четирите зони за деескалация, която е и най-голямата включва провинция Идлиб, части от провинциите Алепо, Латакия и Хама. Останалите три зони са в Северен Хомс, в района на Източна Гута, източно от Дамаск, и в провинциите Дараа и Кунейтра, покрай границата с Йордания, съобщи Ройтерс.
 
По дължината на зоните за сигурност се планира създаването на безопасни ивици, включващи контролно-пропускателни пунктове, контролирани от страните гаранти.
 
Русия и Турция са основните поддръжници на сирийския президент Башар Асад, който Западът настоява да се оттегли, за да се намери изход от гражданската война в страната.
 
Опозицията не приема споразумението
 
Основната сирийска опозиционна формация - Висшият съвет за преговорите (ВСП) обаче изрази безпокойство от споразумението между Русия, Иран и Турция, съобщи Франс прес.
 
ВСП изрази безпокойство от неяснотата на споразумението, което "е сключено без сирийския народ, не дава необходимите гаранции и няма механизми за проверка".
Според ВСП подписаният в Астана меморандум "няма достатъчна легитимност".
 
ВСП предупреди, че се правят опити "да се раздели страната чрез т.нар. зони на деескалация", и отхвърли ролята на Иран като гарант на споразумението, предаде Ройтерс.
 
Зоните за сигурност
 
В събота руското министерство на външните работи публикува меморандума за създаването на зоните.
 
В него се посочва, че зоните ще бъдат създадени за най-малко шест месеца.
 
Трите страни гаранти на прекратяването на огъня в Сирия възнамеряват да завършат подготовката на картите на зоните до 4 юни, а споразумението може да бъде удължено автоматично, ако гарантите са съгласни. 
 
Споразумението предвижда спиране на военните действия между сирийските правителствени сили и въоръжените опозиционни групи в зоните за деескалация и създаване на условия за хуманитарен достъп, медицинска помощ, връщане на разселените мирни жители по домовете им и възстановяване на повредената инфраструктура.
 
Страните гаранти се ангажират да предприемат всички необходими мерки за продължаване на борбата с тероризма, включително с "Ислямска държава", "Джебхат ан Нусра" и други групировки, както в зоните за деескалация, така и извън тях.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?