ВА-СА, Ерсте и Райфайзен - водещи в банковата консолидация в Източна Европа

Водеща роля в процеса на банкова консолидация в Централна и Източна Европа имат три австрийски банки - BA-CA и нейните конкуренти Ерсте банк и Райфайзенбанк. И трите базирани във Виена банки се интересуват силно от повече сделки в региона, пише във вторник в. Файненшъл таймс.

Конкретен повод за информацията е обявеното вчера от BA-CA изкупуване на 12-та по големина сръбска банка Ексимбанка.

Сделката ще изведе австрийската финансова институция, която е контролирана от германската Хипоферайнсбанк (HVB) на четвърто място на сръбския банков пазар, като ще прибави към активите ѝ 32 клона и 144 млн. евро (188 млн. долара). Австрийската банка вече работи в страната чрез HVB Сърбия и Черна гора, основана през 2001 година. Следващият месец BA-CA трябва да направи публична оферта за изкупуване към миноритарните акционери на Ексимбанка.

Файненшъл таймс припомня, цитиран от БТА, че в началото на ноември австрийската банка купи 10-та по големина българска банка Хеброс банк. BA-CA е собственик и на Биохим и планира да слее двете банки към 2006 година.

BA-CA не оповести колко е платила за Ексимбанка и Хебросбанк. Банката само обяви, че Ексимбанка ще ѝ струва "двуцифрена сума в милиони евро". Предполага се, че австрийската банка е платила за Хебросбанк 100 млн. евро.

Двете сделки показват промяната в банковата консолидация в региона, като най-големите банкови активи в Централна и Източна Европа бяха изкупени. Единствените големи активи, които все още са свободни, остават румънската търговска банка BCR и спестовната банка CEC, подчертава изданието.

Цените на акциите на BA-CA и на Ерсте банк през тази година се повишиха до голяма степен благодарение на очакванията за силен растеж на централно- и източноевропейските пазари, към които те разшириха дейността си.

Споделяне

Още от Бизнес