Въглищата поскъпнаха с 15% още преди да е почнало масовото зареждане

Въглищата поскъпнаха с 15% още преди да е почнало масовото зареждане

Въглищата бележат ръст от 15 на сто в цените си, преди да е започнало масовото зареждане с въглища за отопление през зимата в малките населени места, което обикновено е през септември, докато времето е топло и сухо и тогава задължително горивото и дървата за огрев поскъпват. В момента цената на вносните руски въглища, които са предпочитаната суровина за отопление заради високата им калоричност, се търгуват за 330 лв./тон и повишението идва основно от транспортните разходи, обясни във вторник пред БТА Бисер Владимиров, регионален мениджър на доставчика "Топливо" за София.

По думите му намалява търсенето на българските брикети, докато все по-предпочитани стават т.нар. пелети, които струват 460 лв. за тон, но тъй като са опаковани, могат да се купуват по всяка време и складирането им е по-лесно. Търсени са и екобрикетите, които се продават за 350 лв. на тон, посочи Владимиров.

 

Не се забелязва в момента по-високо от обичайното търсене и при дървата за огрев и при тях няма промяна в цените, допълни той. Нарязаните и нацепени дърва вървят по 80 лв. за кубик, за 65 лв. на кубик се търгуват дърветата, фабрично нарязани по метър дължина.

 

Компанията, която е един от големите доставчици на горива за отопление "Топливо", не очаква до началото на земния сезон да има дефицит при някоя от суровините за огрев. Такъв може да се получи само при дървата, ако зимата се окаже много тежка, тъй като дървата се добиват сезонно, а целогодишното им складиране е трудно, посочи Бисер Владимиров.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?