Вакантните работни места в Европа са 1.5 милиона

У нас те са 25 000, основно в промишлеността, търговията и държавната администрация

Вакантните работни места в Европа са 1.5 милиона

Вакантните работни места в Европа са близо 1.5 милиона, а търсещите работа са 1 080 000 души, сочат данни на на европейската мрежа за заетост, които обхващат 31 европейски страни. Освен страните-членки на ЕС в статистиката влизат още Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Близо 30 000 са регистрираните в мрежата работодатели.

В същото време по данни на Агенцията по заетостта у нас в началото на годината свободните работни места са били около 25 хиляди, съобщи БТА. Най-много свободни работни места са били обявени в сферата на промишлеността - 2 500, търговията - над 1 500 и в държавното управление - около 1 000.

През миналата година от предложения за работа в европейския портал за заетост са се възползвали над 1 500 българи, като най-предпочитани дестинации са били Германия,
Испания и Португалия. Само в Испания са отишли на сезонна работа за бране на плодове над 1 000 българи, като кандидатите за работа са били близо 4 000.

У нас през миналата година разрешение за работа са получили близо 600 чужди граждани, като 350 от молбите са били за нови разрешения, а останалите са били продължени.

Според данни на европейската статистика най-висок процент свободни работни места е бил регистриран в началото на тази година в Малта - 3 на сто. Следват Дания – 2.7 на сто, Белгия - 2 на сто, Великобритания - 1,8 на сто. Средният процент вакантни работни места за ЕС е бил 1.4 на сто.

Най-нисък ръст на вакантни работни места е отчетен в Португалия, Италия и Гърция – 0.3 на сто; Полша, Латвия и Кипър – 0.4 на сто.

За България, Унгария, Румъния, Франция и Люксембург делът на свободните работни места е бил 0.6 на сто.

ЕС се опитва да подобри пазара на труда чрез по-тясно съгласуване на предлагането и търсенето на работа, като по този начин се цели премахването на пречките пред
мобилността на работниците от цяла Европа, както и управление на икономическата миграция.

Статистическите данни за свободните работни места се използват от Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ), за да се анализира и следи пазара на труда на национално и европейско ниво, като тези статистики са ключов показател за структурния анализ на икономиката на ЕС.

Споделяне

Още от Европа