Ваксина срещу свинския грип може да бъде готова до три седмици

Американски учен, който работи по създаването на ваксина срещу свинския грип, се надява до две-три седмици тя да е готова за клинични тестове върху опитни мишки, предаде Франс прес. Професор Суреш Митал от университета Пърдю, щата Индиана, добави, че производството на ваксината би могло да започне до няколко месеца.

Учените ще използват класически грипен вирус като носител на вируса H1N1 и ще стимулират клетките, за да създадат едновременно антитела и защита на клетъчно ниво за защита на организма от мутации на вируса.

Този аденовирус е неспособен да се възпроизвежда и изглежда не предизвиква заболяване у човека. Той е идеален вирус за разработване на ваксина срещу вируса H1N1, заяви Митал.

Суреш Митал е създател на ваксина срещу птичия грип, която беше ефикасна върху три отделни щама на вируса. Няколко частни и държавни организации работят по създаването на ваксина срещу свинския грип.

Правителството дава 3.8 млн. лева за мерки срещу грипа

В същото време българското правителство одобри разходи в размер на 3,780 млн. лв. за прилагането на спешни противоепидемични мерки. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ). Предвидено е да бъдат закупени пет инфрачервени термовизионни камери, компютърни конфигурации и софтуер за температурно сканиране на пътникопотока. Те ще бъдат монтирани на международните летища във Варна, Бургас, Пловдив и Терминал 1 на летище София. Ще бъдат закупени и 100 000 дози противовирусни препарати от групата на инхибиторите на невраминидазата, както и с лични предпазни средства (маски и защитни костюми).

Ще се дооборудва и Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни и паразитни болести с екипировката, необходима за разпознаване на типа вируси, за да не бъдат изпращани в лабораторията в Лондон. Ще се разработят и изпратят в лечебните заведения указания за поведение на лекарите, съобразено препоръките на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм.

Нови случаи на вируса в Европа

В същото време според текущия доклад на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC), цитиран от Министерството на здравеопазването, през последните 24 часа са потвърдени 14 нови случая на грипния вирус A(H1N1). Седем от случаите са в Испания, три - във Франция, два – във Великобритания, и по един - в Германия и в Холандия. Така общият брой на потвърдените случаи в 13 страни от ЕС и Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) е достигнал 156. Към момента е съобщено за пет вероятни случая във Франция и четири - във Великобритания.

Предаване на инфекцията от човек на човек е установено при четири нови потвърдени случая от Испания, за които липсва допълнителна информация. Един от новопотвърдените случаи от Великобритания също има данни за заразяване от човек на човек и е свързан с два потвърдени по-рано случая в училище в югозападен Лондон.

Общият брой на заразените, за които със сигурност е установено, че са прихванали вируса от други хора, е 22-ма души в страни от ЕС и ЕАСТ. В 11 държави извън тези пространства броят на потвърдените случаи на грип A (H1N1) е нараснал на 2333.

Към момента в нито една страна от ЕС и ЕАСТ не е съобщено за непрекъснато предаване на инфекцията от човек на човек. Продължава да се съобщава за спорадични случаи с предаване на инфекцията от човек на човек в отделни държави, се посочва в съобщението.

По данни на Световната здравна организация по света има около 2340 потвърдени случая на заболяването в 24 държави. Свинският грип до момента е взел 44 жертви.

Междувременно стана ясно, че двете жертви на свинския грип в САЩ, са имали хронични заболявания. Това се казва в медицинско изследване, цитирано от Асошиейтед прес.

Мексиканското бебе, което почина в щата Тексас е страдало от хронична мускулна слабост, порок на сърцето, затруднено преглъщане и недостиг на кислород.

Починалата 33-годишна жена от Тексас е страдала от астма, ревматичен артрит, кожно заболяване и е била бременна в 35-ата седмица.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?