Ваксината на AstraZeneca работи добре като трета бустерна доза

Ваксината на AstraZeneca работи добре като трета бустерна доза

Ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca и Оксфордския университет работи добре като трета бустерна доза, повишавайки нивата на антитела срещу шиповидния протеин на коронавируса сред участниците в изследване, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация във в. "Файненшъл таймс".

Новината идва, когато производителите на ваксини предупреждават, че светът ще се нуждае от ежегодни бустерни дози или нови ваксини за справяне с вариантите на вируса, въпреки че някои учени се съмняват в необходимостта от тях.

Вестникът цитира човек, запознат с резултатите от проучването. По думите му изследването показва, че реакцията на антитела към бустерната доза е била "достатъчно силна срещу всеки вариант" и успокоява страховете, че аденовирусите не могат да бъдат използвани повече от веднъж.

От AstraZeneca и Оксфордския университет не са отговорили на молбата на агенцията за коментар относно все още непубликуваното изследване.

Ваксината използва нова технология с модифицирана версия на аденовируси, които причиняват обикновена настинка, като вектори за пренасяне на инструкции към човешките клетки.

Този дизайн доведе до опасения сред учените, че дозите биха могли да загубят ефикасността си, ако се наложи ежегодно ваксиниране за борба с нови варианти.

На този етап остава неизвестно кога Оксфордският университет и AstraZeneca планират да публикуват данни от проучването, допълва вестникът.

Споделяне

Още от Коронавирус

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?