Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г. у нас

Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г. у нас

България няма да ограничава приложението на ваксината на AstraZeneca, но ще я прилага с повишено внимание при жени под 60 години. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов след заседание на ваксинационния щаб в сряда вечерта. То беше свикано спешно от здравния министър след заключението на ЕМА, че кръвните съсиреци след имунизация с AstraZeneca са много рядка нежелана реакция от ваксината.

Самата ЕМА също не препоръчва засега конкретни мерки за превенция на риска, каквато мярка се предвижда във Великобритания, където ваксината няма да бъде прилагана при млади хора под 30 г.

У нас тя ще се прилага с повишено внимание сред жените под 60 години, тъй като повечето случаи на тромбози са именно в тази възрастова група. Тези жени трябва да бъдат разпитвани преди имунизация подробно ако пушат, ако имат наднормено тегло, хипертония или приемат контрацептиви – фактори, за които се предполага, че може да увеличават риска. Здравословното състояние на жените от тези групи ще бъде проследявано 2 седмици след имунизацията.

Кирилов съобщи, че у нас до момента при 230 000 поставени дози няма случай на тромбоцитопения и кървене.

Събирането на данни за безопасността на ваксината продължава и втората доза от нея се предвижда за бъде поставена у нас максимално късно – на 84-тия ден след първата или в началото на май месец за първите ваксинирани.

Кирилов припомни, че според листовката втората доза се прилага между 4-тата и 12-та седмица. Досега официалната препоръка у нас беше втората доза да се слага на 70-тия ден, докато сега се удължава до 84-тия и така първите ваксинирани ще получат втората си доза в началото на май вместо средата на април. 

Засега не се предвижда смесване на различни видове ваксини, т.е. на хора с една доза AstraZeneca да се постави втора доза от друга ваксина. 

Д-р Мария Попова от ИАЛ обясни, че редките случаи на тромбози са получени след първа доза от ваксината.

Тя допълни, че в ЕС са приложени малко на брой втори дози, но във Великобритания, има повече приложени втори дози и всички получени нежелани реакции са след първа доза.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус