Ваксината на AstraZeneca вече само за хора над 60 г., чака се решение за вторите дози

Ваксината на AstraZeneca вече само за хора над 60 г., чака се решение за вторите дози

Прилагането на ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса вероятно ще бъде ограничено само на хора над 60-годишна възраст у нас. За тези, които вече са си я поставили и им предстои втора доза, трябва да се вземат решения: каква ваксина да им се предложи и дали да се допуска имунизация с AstraZeneca на желаещите, ако те попадат в забранената възрастова група. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в понеделник след работно съвещание.

"Има писмо от португалското председателство, с което ни казват, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи ваксината изцяло на хора под 60 годишна възраст (бел.ред да се прилага само на хора над 60 г). За целта днес се взе решение да бъдат попитани експертните съвети по имунология, инфекциозни болести, които да дадат спешно становище до края на тази седмица какво да направим в България. И тук идваме до няколко много важни въпроса, на които трябва да дадем отговор: първият е какво правим с хората, които имат първа игла поставена и какво да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на AstraZeneca, ако ние я спрем в страната за тази възрастова група", каза Ангелов.

Той обясни, че се обсъждат няколко варианта: като втора доза да се предложи иРНК ваксина или другата векторна ваксина на Janssen, от която у нас ще започнат да идват доставки на 16 април. Ще се преценява тепърва и дали да се позволи на изрично желаещите да си сложат и втора доза от AstraZeneca, ако са под 60 години.

"Със сигурност на тези, на които е поставена първа игла на ваксината, ще дадем ясен отговор: дали да им бъде поставена като втора доза ваксина на основата на иРНК или да бъде от новата векторна ваксина на Janssen. Категоричен отговор в момента няма. Разполагаме с още малко време, за да го дадем. За тези, които желаят да си поставят втора доза от AstraZeneca, това също ще го обсъдим и ще вземем решение дали да бъде удовлетворено това тяхно желание, ако ваксината бъде спряна в съответната възрастова група", обясни Ангелов.

Новината идва на фона на почти спряла имунизация с AstraZeneca в последните дни след заключението на ЕМА от 7 април, че редките случаи на тромбози трябва да се разглеждат като странична реакция от ваксината и че рискът е по-висок за хората под 60 г. В петък стана ясно, че европейският регулатор проучва и евентуална връзка на препарата на Johnson&Johnson (Janssen) със случаи на тромбоза. 

На въпрос каква е логиката при това положение като втора доза на имунизираните с AstraZeneca да се предлага ваксината на Janssen, Ангелов каза, че още нищо не е решено.

Той каза, че от медицинска гледна точка всички ваксини на пазара са ефективни и безопасни, а също така припомни, че още няма данни от проучвания с комбинирано прилагане на векторна и иРНК ваксини.

"Няма клинично проучване за смесване на видове ваксини, но видяхте ,че различни държави взеха решение да ваксинират свои граждани с друга ваксина", коментира той. 

"Интересът към AstraZeneca спадна до символични проценти. Единици са хората, които искат да си я поставят. От медицинска гледна точка е сигурна и ефикасна, но причините ги виждате сами", коментира Ангелов, който отново лансира версията за търговска война зад случващото се. "Аз лично вярвам във ваксините защото са минали всички изпитания. Това може да ни даде науката в момента, за да преборим това заболявание и всички новини за тежки последствия от ваксините са част от нещо, което не е медицина, а по-скоро търговия", смята Ангелов. 

Ако се стигне до вариант ваксината на AstraZeneca да спре да се прилага изобщо, флаконите ще бъдат изтеглени и съхранявани в хладилниците на "Бул Био" и съгласно договорите с фирмата производител ще се прецени как да се действа.  

Ангелов каза, че на този етап ваксините на Pfizer/BioNTech са недостатъчно да покрият масовата ваксинация, но избор от тях ще има през май, когато ще започнат да пристигат извънредните количества по линия на солидарната квота на ЕС.

"Днес пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech . Това е поредната планова доставка и всеки понеделник до края на месеца ще пристигат по толкова. От следващия месец очакваме от извънредните доставки да дойдат 1 млн. дози от Pfizer/BioNTech и през юни 1.25 млн. Така ще станат 2.7 млн. дози до края на месец юни", съобщи той.

Липсата на достатъчно иРНК ваксини в момента е причината цели ваксинационни пунктове да затварят, когато записалите се в тях предпочитат именно от този вид ваксини, а ги няма в наличност. Това води до объркване и разкарване на хората напразно. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева съобщи, че се работи по нова функционалност в платформата за онлайн резервиране на час, така че в края на месеца да се вижда в кой пункт с какви ваксини разполагат

Към момента у нас са поставени общо 572 662 дози, с което 7.7% от населението е обхванато с поне една доза. С две дози са обхванати 113 253 души или 1.9% при средно за ЕС 16.5% с първа доза и 6.8% с втора. В това отношение страната ни е в най-изоставаща позиция в ЕС заедно с Латвия.

За последното денонощие у нас са поставени едва 1600 дози, а през изминалата седмица средно дневно се ваксинират малко под 10 000 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус