Ваксината на Janssen ще се прилага без ограничения у нас

Тя ще се поставя приоритетно в туризма и сред малцинствени групи

Ваксината на Janssen ще се прилага без ограничения у нас

Еднодозовата ваксина на фармацевтичната компания Janssen (част от Johnson&Johnson), ще се прилага у нас без ограничения. Това е решението на ваксинационния щаб, обявено в понеделник от главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Решението се базира на становищата на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и е в синхрон с решението на още 7 европейски страни. Ваксината на Janssen, подобно на тази на AstraZeneca, се свързва с изключително редки нежелани реакции – тромбози при част от имунизираните. Според здравните власти обаче засега данните за Janssen показват много по-малък риск, затова за нея няма да се прилагат ограниченията, приети за AstraZeneca, която у нас няма да бъде поставяна на жени под 60 г., за които има медицинска преценка, че са в повишен риск от тромбоемболични събития.

"Беше направен много задълбочен анализ, както от ЕМА, така и от FDA и Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и становището и на двете институции е, че ваксината може да бъде прилагана в съответствие с разрешението за употреба. Потвърждава се положителното съотношение полза-риск. Изключително малък е броят на случаите. При Janssen говорим за 1 случай на 1 млн. ваксинирани, което не дава основание да бъдат идентифицирани рискови групи и именно заради това няма допълнително въведено ограничение от държавите към момента", обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

"За днес имаме информация от Германия, Испания, Австрия, Унгария, Чехия, че стартират ваксинирането с Janssen без никакви ограничения. Следим, разбира се, информацията, тя се променя динамично", допълни той.

Ваксината ще се ползва в туризма и сред малцинствата

Кунчев съобщи, че ваксината на Janssen ще бъде предложена приоритетно за имунизацията на заетите в туризма, както и сред малцинствени групи. Той посочи, че здравните власти искат да се възползват от предимството ѝ, че е само с една доза. По този начин заетите в туризма могат да бъдат бързо обхванати и да получат сертификат. Досега има около 80 000 заявили желание за имунизация от туристическата индустрия. Малцинствените групи пък ще могат да бъдат защитени само с 1 доза, без да се налага да бъдат търсени за втора, което би могло да се окаже проблемно. Имунизацията сред малцинствата ще става с мобилни пунктове.

Засега 14 000 доставени у нас дози от ваксината на Janssen остават на склад до сряда, за да се получи и втората доставка от 12 000 дози от нея и цялото количество да бъде разпределено едновременно в страната.

График с дежурни имунизационни пунктове

В понеделник Министерството на здравеопазването публикува и график с дежурните имунизационни пунктове за празниците и работното им време. През този период имунизацията ще става само при личните лекари и в работещите дежурни пунктове, където ще има зелени коридори за всеки желеаещ да се ваксинира.

Те ще работят с ваксините на AstraZeneca и Pfizer/BioNTech. Хората не трябва да разчитат на записаните часове през електронната система за периода 30 април-10 май, а трябва да се насочват към зелен коридор или към личния си лекар.

В София четири големи болници ще имат зелени коридори: "Пирогов", ВМА, "Александровска" и "Света Анна".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус