Ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" с 95% финална ефективност

Ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" с 95% финална ефективност

Ваксината срещу Covid-19, разработена съвместно между американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" и немската компания "Бионтех" (BioNTech), показва, че тя е с 95% ефективност. Това сочат крайните резултати от изпитването на късен етап във "Фаза 3", съобщиха в сряда от компаниите.

Те вече разполагат с необходимите двумесечни данни за безопасност и ще кандидатстват до дни за спешно разрешение за употреба на ваксината в САЩ, съобщи Ройтерс. Данните сочат, че е имало 170 случая на заразени с коронавирус в проучването, което обхваща повече от 43 000 доброволци. От заразените 162 са били в плацебо-групата, а 8 – в групата на ваксинираните.

Десет души са развили тежък случай на Covid-19, единият от които е бил ваксиниран.

При проучването на ваксината, която се прилага на две дози, няма сериозни опасения за безопасността. Единственото тежко нежелано събитие, засегнало повече от 2% от ваксинираните, е умората, която е наблюдавана при реципиентите след втората доза.

Ефикасността при възрастни над 65 години, които са изложени на особен риск от вируса, е над 94%, посочват двете компании.

Очаква се да бъдат произведени до 50 милиона дози ваксини тази година, достатъчно за обхващането на 25 милиона души, а след това да се произведат до 1.3 милиарда дози през 2021 г.

"Резултатите от проучването бележат важна стъпка в това историческо осеммесечно пътуване за предоставяне на ваксина, способна да помогне за спиране на тази опустошителна пандемия", заяви изпълнителният директор на "Пфайзер" Алберт Бурла.

Окончателният анализ идва само една седмица, след като първоначалните резултати от проучването показаха, че ефективността на ваксината е над 90%.

В началото на таи седмица пък .компанията "Модерна" публикува предварителни данни за своята ваксина със сходна ефективност, но и по-лесни условия за логистика и съхранение.

От десетките производители на лекарства и изследователски групи, които се надпреварват в разработването на ваксини срещу Covid-19, следващото публикуване на данни вероятно ще бъде от компанията "АстраЗенека" съвместно с Университета в Оксфорд през ноември или декември. Компанията "Джонсън&Джонсън" съобщи, че е на път да предостави данни до края на годината.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус