Ваксината на "Пфайзер" може да получи одобрение във Великобритания още тази седмица

Германия може да започне ваксиниране срещу коронавируса още през декември

Ваксината на "Пфайзер" може да получи одобрение във Великобритания още тази седмица

Британските регулационни органи може да разрешат още тази седмица използването на ваксината срещу коронавируса, разработена от компаниите "Пфайзер" и "Бионтек", още преди тя да бъде разрешена за използване в САЩ, предаде Ройтерс, като цитира информация на британския в. "Телеграф".

Според правителствени източници регулационните органи са на път да започнат официална оценка на ваксината. Националната здравна служба е била предупредена да се готви да я поставя от 1 декември.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата съобщи в петък, че ще заседава на 10 декември дали да разреши използването на ваксината, припомня Ройтерс.

Великобритания е поръчала 40 милиона дози от ваксината на "Пфайзер" и очаква до края на годината да получи 10 милиона дози, достатъчни, за да защитят 5 милиона души, ако регулационните органи разрешат използването ѝ.

Германия пък може да започне програма за ваксинация срещу коронавируса още следващия месец, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

"Има причини за оптимизъм, че в Европа може да има одобрена ваксина още тази година", заяви той в интервю за медийната група RedaktionsNetzwerk. "И тогава можем да започнем веднага", добави той.

Шпан заяви, че е поискал от германските провинции да подготвят центровете си за ваксинация до средата на декември и подготовката върви добре. "Предпочитам да имам център за ваксинация, който е готов няколко дни по-рано", подчерта той.

Германия си е осигурила над 300 милиона дози с ваксина срещу коронавируса чрез Европейската комисия, двустранни договори, съобщи Шпан. Той добави, че това е повече от достатъчно и дори позволява споделянето на ваксини с други страни.

Шпан заяви, че е много важно да се преговаря с различни компании, разработващи ваксина. По време на посещение в германската компания "ИТД Биологика" (IDT Biologika), чиято ваксина се предполага, че ще бъде готова догодина, министърът каза, че ЕС и Германия "не разчитат само на една технология, само на една компания и на един екип от изследователи", защото не е известно "дали няма да има спънки, дали някоя компания няма да успее да стигне до финала по някакви причини".

Досега три компании са публикували обнадеждаващи предварителни резултати от изпитванията на разработваните от тях ваксини.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?