Ваксината на Pfizer губи ефективност с времето

Все пак всички ваксини предлагат добра защита срещу Делта варианта

Ваксината на Pfizer губи ефективност с времето

Ново британско проучване показва, че ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech става по-малко ефективна с течение на времето - констатация, която би послужила в подкрепа на правителствата да разрешат приложението на бустерни дози, пише брюкселското издание Politico.

Ваксината на Pfizer/BioNTech първоначално предлага по-добра защита от тази на Оксфордския университет и AstraZeneca, предотвратявайки до 85 % от инфекциите две седмици след втората доза. Но ефикасността на иРНК ваксината намалява по-бързо, падайки до 75% след 90 дни, според изследването, проведено от изследователи от Оксфордския университет, което все още не е рецензирано.

Ваксината на Oxford/AstraZeneca, от друга страна, е 68 % ефективна в предотвратяването на Covid-19 две седмици след втората доза и намалява до 61 % след три месеца.

Въз основа на моделиране оксфордските учени стигат до заключението, че след около четири до пет месеца двете ваксини биха осигурявали сходна защита.

Проучването анализира инфекциите след вземане на 2.5 милиона проби от началото на декември до август. Неговите автори коментираха пред журналисти, че и двете ваксини са много ефективни срещу Делта варианта - дори ако ефикасността на Pfizer/BioNTech намалява по-бързо.

"Помнете, защитата започва от много високо ниво", каза Сара Уокър, професор по медицинска статистика и епидемиология в Оксфордския университет, която е и главен изследовател в Националното проучване за заразяване с Covid-19 на Обединеното кралство.

Дебатът за бустерните дози се разраства, след като Световната здравна организация (СЗО) призова за мораториум върху даването на подсилващи дози, докато поне 10 % от всяка страна не бъде ваксинирана до края на септември - цел, която е далеч от постигане.

Богатите държави продължават напред. Израел и Унгария започнаха да дават трети дози това лято, а САЩ обяви плановете си да последва примера им от есента. Други държави, предимно в ЕС, предлагат трета доза само на имунокомпрометирани пациенти или групи в риск, което е до голяма степен в съответствие с препоръките на СЗО.

Пени Уорд, професор по фармация в Кралския колеж в Лондон, пише в изявление, че проучването на Оксфордския университет би могло да послужи в подкрепа на призивите за бустерни доза за хора, получили две иРНК ваксини. Тя предложи също хората, които са получили две дози от ваксината на Oxford/AstraZeneca, да получат иРНК, за да "засилят защитата срещу този вариант с наближаването на зимата".

Изследователите предупреждават да не се правят изводи от проучването, особено относно различията в двете ваксини, тъй като това трябва да бъде оценено във времето. Те също така посочиха, че проучването разглежда всички инфекции-включително безсимптомни и не прави разлика между тежките случаи на Covid-19, нито оценява хоспитализациите или смъртните случаи.

"Основната ценност на имунизацията е в намаляването на риска от тежки заболявания и смърт и наличните доказателства показват, че защитата трае по-дълго срещу тежко заболяване, отколкото срещу леко заболяване и всички настоящи ваксини са много добри в това, дори срещу варианта Делта", пише в изявление Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия.

Друго ключово откритие в проучването е, че вариантът Делта може да повлияе на способността на ваксинираните хора да предават вируса.

Хората, които са се заразили с коронавирус, след като са били ваксинирани с две дози, показват сходен вирусен товар като при неваксинирани хора, които са се заразили с вируса. Преди това, когато доминиращ беше британският (алфа) вариант, ваксинираните хора показаха много по-малък вирусен товар.

Изследователите обаче се колебаят да направят каквито и да било заключения относно предаването на вируса. От една страна ваксините могат да намалят скоростта на предаване, защото значително намаляват шансовете някой да се зарази. Но ако някой се зарази след ваксинация, високият вирусен товар означава, че все още съществува риск човек да предаде вируса на други, казва Коен Пауълс, старши изследовател в отдела за обществено здраве в Оксфордския университет, който участва в проучването.

Пауълс допълва, че проучването прави "намек", че ваксините "вероятно са най -добри срещу тежко заболяване и малко по-малко добри при предотвратяване на предаването".

"Все още не знаем какво предаване може да се случи от хора, които хващат Covid след ваксинация", каза Уокър. "Но фактът, че те могат да имат високи нива на вирус, предполага, че хората, които все още не са ваксинирани, може да не са толкова защитени от варианта Делта, както се надявахме".

"Това означава, че е от съществено значение възможно най-много хора да се ваксинират - както във Великобритания, така и по целия свят."

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?