Ваксината на Pfizer/BioNTech е ефективна срещу новите варианти на коронавируса

Ваксината на Pfizer/BioNTech е ефективна срещу новите варианти на коронавируса

Ваксината на Pfizer/BioNTech има ефективност от 91% за предотвратяване на разболяване от Covid-19. Това съобщи компанията в четвъртък, позовавайки се на последните данни от клиничните проучвания на своя продукт, проведени през последните шест месеца.

Ваксината е показала 100% ефективност при предотвратяване на разболяване сред участниците в ключовото проучването в Южна Африка, където доминира една от най-тревожните мутации на вируса. Броят на участниците в изследването в тази страна е 800 души.

Новата ефикасност на ваксината е намалена от 95% на 91.3%, но това е измерено в условие на множеството нови варианти на коронавируса, които циркулират по целия свят.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла коментира, че актуализираните резултати са изчислени върху данните на 12 000 души, които са били ваксинирани през последните шест месеца. Компанията ще подаде документи за получаване на пълно одобрение на техния продукт в САЩ. В момента ваксината е одобрена за употреба в условията на спешност.

Проучването "предоставя първите клинични резултати, според които ваксината може ефективно да предпази хората и от циркулиращи в момента варианти, което е критично важно за достигане на стаден имунитет и прекратяване на пандемията по света", казва главният изпълнителен директор на германската компания BioNTech Угур Сахин. Именно неговата компания разработи препарата.

По-рано експертите се опасяваха, че новите варианти на COVID-19 от Южна Африка и Бразилия могат да бъдат устойчиви на съществуващите ваксини и лечение.

Ваксината е между 95% и 100% ефективна за предотвратяване на тежко заболяване, според различните стандарти в САЩ. Единият стандарт е на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, а другият е на Американската администрация по храните и лекарствата.

Pfizer съобщава, че не са наблюдавани сериозни странични реакции при участниците в изпитанието. Те са проследяваи до шест месеца след втората доза. Компанията съобщава, че препаратът е еднакво ефективен при всички хора, независимо от възраст, раса, пол или етническа принадлежност и хората с придружаващи заболявания.

"Тези данни затвърждават нашето схващане, че имаме наистина мощни ваксини", каза Дани Алтман, професор по имунология в британския Имперски колеж в Лондон, който не участва в изпитанието на Pfizer.

Той допълва, че ефективността срещу южноафриканския вариант е "особено впечатляваща".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус