Ваксината на Pfizer/BioNtech остава стабилна и при по-високи температури

Ваксината на Pfizer/BioNtech остава стабилна и при по-високи температури

Ваксината на фармацевтичните компании Pfizer/BioNtech срещу коронавируса остава стабилна и може да се съхранява за две седмици на температури, далеч по-високи от предписаните досега, обявиха двете компании, цитирани от АФП.

Това значително ще улесни разпространението на ваксината.

Двете компании са информирали американския регулатор Агенция по храните и лекарствата, че ваксината им остава стабилна, ако се съхранява за период до две седмици при температури от минус 25 градуса по Целзий до минус 15 градуса по Целзий, които са обичайни за медицинските фризери.

Ваксината, която е една от трите, одобрени за употреба досега в ЕС, трябва да се транспортира и съхранява при температури между минус 80 градуса по Целзий и минус 60 градуса по Целзий, което изисква специални условия и създава логистични пречки за разпространението на продукта, разработен въз основа на технология на информационна РНК, отбелязва агенцията.

Новите правила за съхранение "може да улеснят складирането на нашата ваксина в аптеките и да осигурят по-голяма гъвкавост във ваксинационните центрове", каза съоснователят на BioNtech Угур Шахин. Той каза още, че Pfizer и BioNtech работят и върху "нови формули, които още повече ще улеснят транспортирането и използването на ваксината ни".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?