Ваксинационните паспорти – следващата разделителна линия

Ваксинационните паспорти – следващата разделителна линия

"Вероятно законните в бъдеще "ваксинационни паспорти" се очертават като следващата коронавирусна разделителна линия", коментира в сряда в. "Ню Йорк таймс".

Фирмите и университетите в САЩ искат бързи и лесни начини да се установява дали клиентите и студентите са ваксинирани, но консервативни политици превърнаха "ваксинационните паспорти" в тема на културен спор, пише вестникът.

Из цялата страна фирми, учебни заведения и политици обмислят въвеждането на дигитално доказателство дали човек е ваксиниран срещу новия коронавирус - като начин за съживяване на икономиката и даване на възможност на американците отново да работят и да се забавляват. Специално търговските обекти се опасяват, че много от клиентите им ще откажат да идват в тях, ако не им се гарантира, че и другите клиенти са били ваксинирани, пише изданието.

Това предложение обаче поражда юридически и етични въпроси: Могат ли търговските обекти да искат от своите служители или клиенти доказателство, че са били ваксинирани, след като това е доброволен избор? Могат ли учебните заведения да искат от учащите се да доказват, че са им инжектирали нещо, което официално продължава да е експериментално профилактично средство, по същия начин, по който искат отдавна одобрените ваксини срещу морбили или детски паралич? И накрая, могат ли правителствата да направят имунизацията задължителна, или да се противопоставят на търговските обекти и учебните заведения, които искат доказателство за нея?

Според юридически експерти отговорът на всички тези въпроси обикновено е утвърдителен, въпреки че в едно толкова разделено общество като американското политиците вече се настройват за битка.

Държавни организации като училищните ръководства и армията могат да искат ваксинации за влизане, получаване на услуга и пътуване въз основа на решение на Върховния съд от 1905 г., в което се казва, че щатските власти могат да поискат от жителите си да се ваксинират срещу вариола, иначе ще бъдат глобени, пише вестникът.

Частните фирми освен това имат свободата да откажат да вземат на работа или да обслужват когото си искат, само с няколко изключения, сред които не влиза ваксинационният статут.

Отделните щати обаче вероятно могат да отменят тази свобода с приемането на закон, който забранява дискриминацията по ваксинационен статут, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус