Ваксинационните сертификати ще бъдат преиздадени

Сегашните ще важат до средата на август

Ваксинационните сертификати ще бъдат преиздадени

Ваксинационните сертификати на всички имунизирани срещу Covid-19 у нас ще бъдат преиздадени, за да отговарят на окончателния формат на европейското цифрово удостоверение. Ще има обаче гратисен период, в който ще важат и настоящите удостоверения. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в четвъртък пред телевизия "България он ер"

"Това са около 400-500 хил. сертификата. В рамките на няколко дни ще бъдат преиздадени и след това ще бъдат издавани новия образец. Има много дълъг гратисен период, в който ще важат старите, което не налага струпване на хората за преиздаване", заяви Кацаров.

Той съобщи, че вчера въпросът е бил обсъден с "Информационно обслужване" и фирмата има готовност за няколко дни да преиздаде всички сертификати. Кацаров обаче предупреди, че не се налага хората да се струпват на опашки, за да вземат новите сертификати, тъй като настящите ще важат до средата юли. По-късно от МЗ обясниха, че ще важат до 12 август. Хората е най-добре да получат новите си сертификати от мястото, където са се имунизирали, но ще могат да ги получат и от офисите на "Информационно обслужване", обясни Кацаров.

Кацаров посочи, че за преболедувалите сертификатът важи 6 месеца, докато за ваксинираните няма краен срок засега, но вероятно ще бъде сложен такъв. По думите му въпросът за трайността на имунитета е медицински.

По-късно главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че информационната ни система е готова за въвеждането на "зеления сертификат" от 1 юли. Той посочи, че в масива данни има информация не само за имунизираните, а и за преболедувалите или показали положителен резултат от тестове, така че може веднага да се издаде този сертификат при спазването на всички изискуеми от ЕС негови атрибути.

Европейското удостоверение съдържа данни не само за поставени ваксини, но също за преболедувалите и направените тестове.

Кацаров каза още, че всяка държава членка може да реши кои ваксини признава за вход в държавата и България признава широк кръг от ваксини, освен одобрените в ЕС.

Относно рокадите в системата Кацаров отново заяви, че всички, които работят добре и не са политизирани, могат да бъда спокойни.

По повод смяната на директора на агенция "Медицински надзор" Кацаров заяви: "Имам свои виждания как да се управлява агенцията. Няма нарушения, но искам да работи по-бързо, да няма просрочени преписки на граждани и агенцията да бъде по-активна в трансплантациите. Това са мотивите ми да назнача нов директор. Проверка е установила доста забавяне и показва, че е имало само 2 трансплантации. Трябва да бъдат около 50-100 годишно, ако искаме да се сравняваме с другите".

Относно спрените поръчки на болници и проверките за разходването на средства от предишния екип на МЗ Кацаров каза: "Това е проверка доколко са целесъобразни и полезни парите, които се разходват. Това е временно. Тези, които са започнали, не са спрени. С оглед на финансовото състояние, ние сме принудени да се движим в рамките, в които сме в момента. Това ни принуждава да търсим всички възможни резерви".

Проверката в Александровска болница е приключила, ще обявя резултатите публично, съобщи още той. "Навсякъде, където се констатират нарушения в управления, тези обстоятелства ще бъдат проверени и ще се предприемат съответните мерки. Възможно е да има промени. Проверяваме всички сигнали, които сме получили", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?