Ваксинацията на етническите малцинства наваксва изоставането си в Обединеното кралство

Ваксинацията на етническите малцинства наваксва изоставането си в Обединеното кралство

Кампанията за насърчаване на етническите малцинства в Обединеното кралство да се ваксинират даде резултат и броят на имунизираните значително е нараснал, съобщи Националната здравна служба, цитирана от Франс прес.

На 7 април 5,78 милиона души от етническите малцинства са получили поне една инжекция от ваксина срещу ковид, което е увеличение с 235 процента спрямо два месеца по-рано, когато само 1,89 милиона са били ваксинирани.

Първоначално здравните власти в Обединеното кралство, където имунизационната кампания е една от най-напредналите в света, се сблъскаха с нежеланието на някои етнически малцинства да се ваксинират.

В началото на февруари проучване показа, че само 59 на сто от хората от пакистански и бангладешки произход, имащи право да се ваксинират, са го сторили. Това е много по-малък дял от средния за страната.

Здравните служби, подкрепени от известни хора от тези общности, започнаха кампания, за да убедят малцинствата да се ваксинират. Важна част от работата им бе да опровергаят циркулиращите в социалните мрежи лъжи, че ваксините съдържат алкохол и свинско или че могат да доведат до стерилност. Работата им даде плодове.

Броят на ваксинираните хора от пакистански произход се е увеличил четирикратно спрямо февруари и петкратно при тези от бангладешки произход.

Споделяне

Още от Коронавирус