Ваксинацията срещу Covid падна до най-ниското си ниво

Ваксинацията срещу Covid падна до най-ниското си ниво

Темпът на ваксинация в страната спадна до най-ниското си ниво от началото на кампанията. В понеделник в страната са поставени едва 9675 дози от ваксините срещу Covid-19, като повечето от тях са втори дози.

Добрата новина е, че в страната са регистрирани едва 157 нови случая назараза при 17 862 теста. Положителните тестове са под 1%. През последните 24 часа са починали 15 пациенти с коронавирусна инфекция, с които общият брой на смъртните случаи у нас нараства до 17 915.

Относително малкия брой нови случаи не бива да заблуждава властите, защото четвъртата вълна на пандемията изглежда неминуема при толкова малък брой ваксинирани в страната. Данните от Великобритания показват, че индийският вариант Делта успява да пробие в дори в страната, където 60% от населението е получило поне една доза от ваксините.

Положителният опит е, че ваксините определено предпазват от тежко протичане, защото смъртните случаи в Обединеното кралство не се увеличават. В България напълно ваксинирани са 14% от пълнолетните граждани, а около 18% са получили една доза.

Излекуваните през последното денонощие са 893-ма, а общо от началото на пандемията - 390 388.

Към днешна дата в болници се лекуват 2239 души, от които 242-ма в интензивни отделения.Активните случаи са 12 190, а общият брой на потвърдените случаи на заразяване в страната ни - 420 493.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?