Ваксинацията тръгва на Стефановден със здравния министър, на премиера - като му дойде ред

Около 100 000 дози ще пристигнат до края на януари

Ваксинацията тръгва на Стефановден със здравния министър, на премиера - като му дойде ред

Първите 10 000 дози ваксини на "Пфайзер/БиоНТех" ще пристигнат в България на 26 декември, а на следващия ден започва поставянето им. Първи ще е министърът на здравеопазването, а след него шефовете на болници.

Премиерът Бойко Борисов ще се ваксинира, когато му дойде ред, защото трябва да минат 90 дни след преболедуването му от коронавируса. Това стана ясно от изказване на министър-председателя на работно съвещание с Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб, разпространено от правителствената информационна служба.

"Имам много антитела, а и казали сме - лекарите на първа линия, медицинските работници, които по желание първи искат да си направят...Разбира се, вие - Балтов, Мутафчийски, Ангелов - по желание ще се ваксинирате. Да не излезе, че някой ви е разпоредил. След 21 дни пак, защото така се поставя тази ваксина", обърна се премиерът към здравния министър и шефовете на ВМА и "Пирогов".

До края на януари се очаква в България да пристигнат около 100 000 дози ваксина, които ще бъдат достатъчни за 50 000 човека, съобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Във Военномедицинска академия срещу Covid-19 първо ще бъдат ваксинирани знакови лица, каза ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. По думите му така ще се даде пример и те ще "заразят" своите колеги.

Той обясни, че приоритетно ще се ваксинират медиците на първа линия, а след това и тези, които работят в останалите клиники. Ръководителят на щаба допълни, че тези, които са изкарали Covid-19 също ще изчакат за поставяне на имунизация.

"След здравните работници, минаваме към домовете за социални грижи за възрастни хора, за хора с умствени увреждания, които са много. Пръснати са в страната и ще започнем имунизацията и при тях", допълни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В рамките на съвещанието председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов изтъкна, че процесът на ваксиниране е подготвен документално и логистично.

Създадена е организация за старт на ваксинацията срещу Covid-19, която ще започне в неделя в София, Пловдив и Бургас, а от следващия ден ще се разшири и в останалите областни центрове.

Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна.

Споделяне

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?