Ваксинацията започва на 27 декември в София, Пловдив и Бургас

Ако всичко върви добре, в средата на 2021 г. можем да кажем край на пандемията, смята доц. Кунчев

Ангел Кънчев, сн. БГНЕС

Ваксинацията срещу коронавирус в България ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас , а ако всичко върви добре, до лятото може да кажем край на пандемията и да се върнем към нормалния си живот. Това каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ в неделя.

На 24 декември тръгват всички камиони с ваксини от Белгия до всички европейски страни. Вероятно на 25-и вечерта или на 26-и сутринта ние ще имаме готовност да посрещнем този камион в София, посочи той

"Ще стартираме на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ще обхванем около 5000 здравни работници. Ще пристигнат 10 000 дози, но ние ще обхванем 5000, защото искаме да сме сигурни, че втората доза е запазена за тях", посочи Кунчев.

"Още първата седмица на януари предстои да получим 52 000 дози, плюс 5000 малко по-късно, това е януарската ни квота. За февруари бройката е близо 90 000, а от март нататък до 150, 200 и 300 000 дози. Ваксините са много труден продукт, а контролът върху тяхното производство е драконовски. Ако има и най-малки отклонения, е възможно отделни партиди да бъдат спрени или да закъснеят", уточни той.

"Ако почне имунизацията добре, вярвайте ми, в средата на годината ще имаме самочувствието да кажем край на COVID, край на ограниченията и да се върнем към нормалният живот", смята главният държавен здравен инспектор, но уточни, че хората също така трябва да спазват ограниченията.

По думите му сега наложените мерки вече дават резултат, но се забелязва и нетърпение, и разколебаване сред хората. Той прогнозира, че след Коледа и Нова година ще се вдигне леко заболеваемостта, но ако се спазват мерките това няма да спре положителната тенденция.

Около февруари вероятно ще дойдат и първите ваксини на Moderna. Кои ще бъдат първите хора, които ще бъдат ваксинирани, ще решат болниците, получили първите дози, уточни Кунчев.

По последни данни 40% от българите не биха си поставили ваксини. Ангел Кунчев коментира, че въпреки това, имунизирането няма да е задължително, но не изключи вариант имунизационната стратегия на страната да се провали. Доцентът уточни, че ако се ваксинират 70% от хората, пандемията ще изчезне.

Не е ясно за какъв период е защитата след ваксинацията, но е за минимум 6 месеца, призна експертът.

Предстои закупуването на по-малки спринцовки и по-тънки игли, с които да се поставят ваксините, печатат се и указанията как се слага те. Всеки ваксиниран ще получи два документа, каза още главният държавен здравен инспектор. Средно около месец е отстоянието между двете ваксини.

"Във всеки кашон на ваксината има два апарата. Единият е монитор на температурата, който показва през цялото време и записва каква е била, плюс това има аларма - под и над, влезе ли, хвърляме целия кашон. Има и джипиес, който в момента на предаване на българските власти се изключва и той показва на Европейската комисия, на фирмата, къде е била доставена, в коя точка и че доставянето е приключило", обясни Кунчев как са осигурени доставкитен а ваксините.

За десет месеца пандемия е нормално броят на хората, които са се срещнали с вируса, да расте, коментира още той.

"Само че е твърде дълъг периодът, ако започнем тоя стар спор - дайте всичко да оставим, да изградим колективен имунитет и това да ни спаси. Видя се, че това не работи. Любимият шведски модел, който толкова много хора защитаваха, се провали. Каза го шведският крал, не беше добра идея да следваме този път", посочи той.

Да, мерките са болезнени, толкова ни е писнало на всички, но те са необходими и се вижда, че работят, категоричен беше доцентът.

Доц. Кунчев заяви, че има хора, които съвсем съзнателно, имайки някакви признаци, не се подлагат на PCR тестове, не се регистрират и не влизат в системата. При приравняването на антигенните тестове с PCR тестовете бройката на заразените ще скочи.

"Чак на 4000 не, но определено увеличение ще има, защото тези хора, които са си направили бърз антигенен, а не са го потвърдили, ще влязат в статистиката. Това не е най-страшното, бройките са си бройки, въпросът е да ограничаваме хората, които могат да пренасят заразата, защото в никой етап на пандемията не сме мислели, че с каквито и да е мерки можем да спрем тотално разпространението", допълни доцентът.

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?