Ваксинирането срещу Covid-19 ще се проточи през цялата следваща година

Първото тримесечие ще бъдат обхванати медиците, а след това ще има няколко ваксини за останалите групи

Ваксинирането срещу Covid-19 ще се проточи през цялата следваща година

Ваксинационната кампания срещу Covid-19 вероятно ще продължи през цялата следваща година, като през първото тримесечие на 2021 година се очаква да бъдат обхванати медицинските служители от първата фаза, а след това вече да има няколко налични ваксини и да се пристъпи към следващите фази. Това обясни д-р Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазването по време на семинар за ваксинопрофилактиката. Според нея точни и ясни срокове за ваксинацията на приоритетните групи от петте фази на ваксинационния план към момента не могат да се посочат, защото не е ясно кога кои от потенциалните ваксини ще получат одобрение и ще бъдат налични. По същата причина не е ясно и кога точно ще се пристъпи към ваксинирането на останалата част от населението, която не е сред приоритетните рискови групи.

"Не вярваме да има такива различия между ваксините, че да се наложи цяла фаза и отделна приоритетна група да бъде отложена в случай, че дадена ваксина дойде и не е подходяща за тази група от хора", коментира Филипова.

"Аз виждам ваксинацията да се разтегли във времето на цялата следваща година. И от второто тримесечие да има налични няколко ваксини", посочи тя. По думите ѝ за следващите приоритетни групи след медиците от фаза 1 ще има избор между различнни ваксини, но във фаза 1 ще се прилага първата одобрена ваксина – тази на Pfizer и BioNTech. Според нея до второто тримесечие на 2021 г, когато се очаква да има още ваксини, имунизацията на първата фаза трябва да е приключила.

"В един момент ще има достатъчно количество ваксини. Проблем ще бъде прилагането им, а именно – екипите, които ще бъдат създадени за ваксинацията. Защото в тези екипи също трябва да имат лекар, а в момента лекарите не са толкова много, че да могат да поемат за кратко време извършването на масова имунизация", коментира тя.

Затова тя очаква процесът да се проточи през цялата следваща година.

Филипова обясни и защо в Националния план за ваксинация срещу Covid-19 e даден приоритет на полицаи и други държавни служители от ключови сектори като ВиК пред възрастните и хората с хронични заболявания:

"Това са структури, от които зависи функционирането на цялата държава. Нека не става противопоставяне защо едните са в една фаза, другите в друга. Това важи за всяка пандемия и няма как служителите на реда да бъдат оставени последни, защото голяма част от тях и сега са на първа линия и те са рискови. Възрастните хора и хората с хронични заболявания също са рискови, но при тях могат да се приложат други мерки, за да бъдат предпазени. Възрастният човек, колкото и да е неприятно физически и психически, може да стои вкъщи, може да бъде снабдяван и по този начин да бъде опазен. Докато служителят на МВР трябва да си изпълнява работата. Той не може да бъде изолиран и от семейството си, в което има и деца".

По думите ѝ част от хората, които са извън петте фази, ще бъдат имунизирани по-рано като част от семействата на рискови групи. Това би могло да се приложи например за близките на хора, работещи в социалните домове, тъй като те могат да застрашат състоянието на уязвимата група.

Филипова съобщи, че се предвижда да има специално обучение на лекарите, които ще поставят ваксини. Такива обучение се подготвя от фармацевтичните компании. Обмисля се освен брошури с указания да бъде изготвен и видеоматериал, уточни тя.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус