Ваксинирането срещу коронавирус във Франция ще започне от старческите домове

Ваксинирането срещу коронавирус във Франция ще започне от старческите домове

Френският Върховен консултативен орган по здравеопазването (Haute Autorite de la Sante (HAS) смята, че обитателите на старчески домове трябва първи да получат ваксини срещу Covid-19, предаде Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон заяви миналата седмица, че ваксините може да започват да се прилагат още в края на годината във Франция, ако бъдат одобрени от френските регулаторни органи.

Според регулатора при първа фаза на ваксиниране трябва да бъде поставена ваксина на обитателите на старчески домове и на персонала, който се грижи за тях. Това са около 840 000 души. След тях при втора фаза трябва да бъдат ваксинирани хората на и над 65 години, а после и някои здравни работници.

Ще последват още три фази на ваксиниране, насочени към хората с придружаващи заболявания, като например диабетиците, към други изложени на риск професии и накрая към възрастните, за които не е известно, че имат придружаващи заболявания.

Препоръките ще се променят в зависимост с получаването на повече данни. Ръководителят на ведомството Доминик Льо Гюлюдек препоръчва ваксинирането да е на доброволна основа.

ЕС досега има договори с шест фармацевтични компании, разработили и изпитващи ваксини срещу коронавируса - Sanofi и GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, AstraZeneca, CureVac, Pfizer and BioNTech, както и Moderna.

Очаква се на този етап ЕС да разполага с 1,9 милиарда дози, като Франция цели да си осигури около 295 милиона дози.

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?