Ваксинирани с две различни ваксини не могат да получат сертификат

Зелените коридори остават и този уикенд, няма яснота дали ще продължат

Ваксинирани с две различни ваксини не могат да получат сертификат

Ваксинирани срещу коронавирус с две различни ваксини не могат да получат сертификат. Причината е, че системата не е предвидила тази възможност. В момента този прблем се отстранява от софтуерни инженери. Това стана ясно от репортаж на БНТ направен по сигнал на лекари от Варна.

На 19 април бившият здравен министър Костадин Ангелов заяви, че всеки, който е получил първа доза от ваксината на "Астра Зенека" има право да си постави втора доза на "Пфайзер/БиоНТек".

В петък пациенти с това желание се имунизират в ДКЦ "Света Екатерина" във Варна. Оказва се обаче, че не могат да получат сертификат за завършена ваксинация.

"Така е направена системата, че когато въведем ЕГН на пациента, излиза неговата първа доза ваксинация с "Астра Зенека" и не позволява системата да променим вида на ваксината, съответно на "Пфайзер" или друга РНК и да бъде отразена втората игла", заяви д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ 5 "Света Екатерина" във Варна.

Тя търси за съдействие Регионалната здравна инспекцияв града. Оттам ѝ обясняват, да имунизира пациентите и да събере данните за тях, а когато проблемът бъде отстранен да въведе данните в платформата и след това да се обади на хората, за да си получат сертификата.

Доктор Павлова се опасява, че това може да отнеме много време и да създаде още допълнителна работа за служителите, които и сега са затрупани с попълване на документи.

Най-сериозният риск обаче е за самите пациенти, защото при евентуално влошаване на здравословното състояние не могат да докажат, че са ваксинирани с втора доза, посочи лекарката.

И през тези почивни дни има зелени коридори в големите болници за всички, които желаят да се ваксинират. От понеделник се чака разпореждане на новия служебен здравен министър и ваксинационния щабдали зелните кридори ще продължат, каза директорът на най-голямата спешна болница в страната "Пирогов" Асен Балтов пред бТВ. Неговото мнение е, че тези коридори трябва да останат.

Той заяви, че не знае дали коридорите ще бъдат закрити, но "има идея да се даде повече възможност личните лекари да ваксинират. Смята се, че те биха могли по-бързо да натрупат повече случаи за ваксинация от пациентските си листи, каза Балтов.

По думите му от началото на зелените коридори през "Пирогов" за ваксинация срещу Covid-19 са преминали 46 хиляди души, от които на 16 хиляди е поставена втора доза.

Относно пациентите с първа доза "Астра Зенека" и втора на "Пфайзер/БиоНТек", Балтов коментира, че те са много малко. Той посочи, че е запознат с проблема и в момента софтуерните инженери оправят програмата. За тези случаи ваксинационни сертификати ще се издават вероятно от другата седмица, посочи Асен Балтов.

"Силно се надявам, че ваксинациите ще направят всичко възможно, за да утихне и третата вълна окончателно. Моята прогноза е, че до края на юни ще имаме колективен имунитет. Ако продължим в този вид - до края на юли ще имаме доста преболедували и ваксинирани с повече от една доза", каза Балтов.

Споделяне

Още от Коронавирус

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?