Ваксинираните срещу Covid-19 не са освободени от тест преди пътуване до Англия

Ваксинираните срещу Covid-19 не са освободени от тест преди пътуване до Англия

Ваксинираните срещу Covid-19 не са освободени от тест преди пътуване от България до Англия и Шотландия. Това съобщи Министерството на външните работи по повод получени запитвания.

От 4 часа на 19 юли България влиза в "зеления списък" на т. нар. светофарна система на ограниченията за пътуване до Великобритания.

Така отпада задължителната 10-дневната карантина при влизане от България в Англия и Шотландия, но останалите правила остават в сила, посочват от външното ни министерство.

По информация на българското посолство в Лондон от 19 юли преди отпътуване за Англия, българските граждани е необходимо да изпълнят три изисквания.

Едното е да попълнят формуляр за локализация на пътници (PLF) 48 часа преди пътуването. Другото е да си направят тест за Covid-19 до 72 часа (3 дни) преди заминаването. Последното е да резервират и заплатят тест за Covid-19 за следващите 2 дни след пристигането.

Гражданите, за които системата "NHS Test & Trace" информира, че са пътували с някого, който е с положителен тест за коронавирус, подлежат на самоизолация, а тези, при които тестът за Covid-19 е положителен - на 10-дневна карантина.

Същите правила важат и за Шотландия, посочват от външно.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?