Ваксинираните срещу Covid-19 ще получават сертификат

Ваксинираните срещу Covid-19 ще получават сертификат

На ваксинираните срещу Covid-19 у нас ще бъде издаван сертификат и имунизацията ще бъде отразявана в инфорамационната система, която ще бъде надградена с модул за ваксините срещу коронавирус. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в понеделник пред БНТ. Той уточни, че на този етап не може да се каже дали ще има необходимост от такъв сертификат, но се предвижда възможност за издаването му.

Доставката на ваксините срещу Covid-19 е свързана с разрешаването им за употреба от ЕК. В процедурата първо е включена оценка на наличната документация от Европейската агенция по лекарствата, като за първата ваксина на BioNTech/Pfizer становището на Европейската агенция се очаква на 29 декември.

След това националните агенции ще имат два дни, за да одобрят продуктовата информация - това е кратката характеристика и листовката за пациента. След което в рамките на един или два дни се очаква ЕК да даде разрешение за употреба на съответната ваксина.

Това прави възможно първата доставка на ваксини у нас да е в началото на януари, потвърди той.

"Реално няколко дни след реализирането на първата доставка, при така създадената организация, е възможно да се стартира ваксинацията", добави Кирилов.

По думите му проблемът с транспортирането и съхранението на ваксините е изцяло решен.

"Още преди 10 дни България има готовността да приеме първоначалните доставки. Вече има поставени фризери в няколко от регионалните здравни инспекции, като предстои това да се случи във всичките 28. Това е гаранция, че България може да приеме и съхранява в съответствие с разрешението за употреба всички ваксини", категоричен беше Кирилов.

Той обаче разясни, че макар ЕК да е сключила договори за шест ваксини, не съществува гаранция, че всички те ще получат разрешение за употреба. На първия етап са договорени 1.3 млрд. дози.

Кирилов беше категоричен, че ползите от ваксините надхвърлят рисковете и призова хората да разчитат на науката.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?