Ваксинират стадата в Северозападна България през септември срещу син език

Проблемът е бил подценен от правителството на Пламен Орешарски

Ваксинират стадата в Северозападна България през септември срещу син език

Стадата в Северозападна България ще бъдат ваксинирани срещу син език през септември, а в останалата част на страната през следващата година. Това съобщи началникът на Агенцията по храните Пламен Моллов пред БНТ.

Към момента единствено добитъкът в тази част на страната не е засегнат от болестта. В 22 области на страната има син език, като са засегнати 240 селища, а умрелите животни до момента са над 3480. Очаква се още толкова да измрат, каза Моллов.

"Ситуацията е драматична за животновъдите", заяви министърът на земеделието Васил Грудев пред Нова телевизия. По думите "подценяване на проблема" е причината да се стигне до масово заразяване на стадата, като най-засегнати са овцете.

Кабинетът на Пламен Орешарски отказа да отпусне средства докато болестта беше само в Хасковска област. Земеделският министър Димитър Греков беше внесъл искане за 800 хил. лв., но правителството отказа. След заседанието на кабинета тогава със сълзи на очи Греков заяви, че проблемът не се дооценява и от бюджета на земеделското министерство ще бъдат заделени само 400 хил. лв.

Заради подценената ситуация сега ще са необходими милиони за справянето с болестта син език. По оценка на ветеринари ще са необходими най-малко около 3 млн. лв.

Мляко и месо от заразени със син език животни не са опасни за хората, защото болестта не се предава от животното на човека, казаха Грудев и Моллов. Заразените животни обаче се убиват и изгарят в екарисажите.

Споделяне

Още по темата

Още от България