Ваксините най-вероятно ще трябва да бъдат модифицирани срещу Омикрон

Ваксините най-вероятно ще трябва да бъдат модифицирани срещу Омикрон

Ваксините срещу Covid-19 най-вероятно ще се наложи да бъдат модицифирани срещу новия вариант Омикрон, обяви Световната здравна организация (СЗО).

Говорителят на организацията Кристиян Линдмайер препоръча на фармацевтичните компании да започнат още сега да работят в тази посока, а не да чакат последния  момент.

Експерти смятат, че Омикрон е по-заразен от останалите варианти, но засега няма данни да е предизвикал смъртни случаи, сочат наблюденията на СЗО.
Изпълнителният директор на германската компания BioNTech Угур Шахин заяви, че компанията може много бързо да преработи препарата си, който произвежда съвместно с фармацевтичния гигант Pfizer.

"Новите варианти се появяват в рамките на няколко седмици или месеци. Ако разработим нова ваксина, не можем да предотвратим първата вълна на инфекции, защото са ни необходими около 100 дни да преработим ваксината и да я разпространим", заяви Шахин.

Въпреки мутациите, ваксините трябва да продължат да защитават хората срещу прекарване на тежко заболяване, смята той.
BioNTech и Pfizer Inc заедно създадоха една от първите ваксини срещу Covid-19, като над 2 милиарда дози вече бяха приложени на хората по целия свят.

Има, обаче, опасения, че ваксините могат да не работят толкова добре срещу варианта Омикрон, който се появи миналия месец.

"Този ​​вариант може да е в състояние да зарази ваксинирани хора. Очакваме обаче, че заразените хора, които са били ваксинирани, все още могат да бъдат защитени срещу тежко заболяване“, заяви Шахин.

"Този ​​силно мутантен коронавирус дойде по-рано, отколкото очаквах. Очаквах го някъде следващата година, но той вече е при нас", допълни той.

Угур Шахин каза също така, че мутациите във вируса означават, че е по-вероятно ежегодните ваксинации да се превърнат в норма, какъвто е случаят с ваксините за сезонния грип, и че ще е необходима нова ваксина срещу Covid-19, въпреки че все още не е ясно кога.

"Вярвам по принцип в определен момент от време, че ще се нуждаем от нова ваксина срещу този нов вариант. Въпросът е колко спешно такава ваксина трябва да бъде налична“, каза Шахин. 

Споделяне

Още от Коронавирус