Ваксините срещу Covid ще бъдат прилагани на 5 фази

Времевият график ще зависи от това кога с какви количества ще разполага страната

Ваксините срещу Covid ще бъдат прилагани на 5 фази

Планът за ваксинацията срещу Covid-19 предвижда населението да бъде имунизирано на 5 фази, като графикът по изпълнението им ще зависи от това кога какви количества ваксини ще бъдат налични. Ваксините ще са доброволни и безплатни, независимо дали хората имат здравни осигуровки или не. На хората ще бъде дадена възможност да избират коя от наличните ваксини да им бъде поставена и ще подписват информирано съгласие за прилагането ѝ. Индикациите на всяка от тях ще им бъдат разяснявани от лекар, който ще преценява и здравословното състояние на човек преди ваксинацията. Не се предвижда хората да бъдат тествани задължително за коронавирус преди да бъдат имунизирани, но могат да го направят по желание. Това стана ясно при представянето на приетия от правителството в петък Национален план за ваксиниране срещу Covid-19.

Като цяло планът няма ясен времеви график, защото още не е ясно точно кога отделните ваксини от европейското портфолио ще получат разрешение за употреба от европейския регулатор ЕМА. Затова и здравният министър Костадин Ангелов уточни, че планът ще бъде актуализиран в движение.  

Във фаза 1 ще бъдат ваксинирани лекарите, сестрите, санитарите, които са с висок риск от заразяване и могат да пренесат инфекцията. Очаква се в тази фаза да бъдат ваксинирани 243 600 души. Сред тях попадат 30 000 лекари, 10 000 дентални лекари, 46 000 специалисти по здравни грижи, 6600 магистър фармацевти, 2000 помощник фармацевти, 150 000 души помощен персонал. Работещите в болниците ще бъдат ваксинирани в самите лечебни заведения, докато фармацевти, зъболекари и др. ще бъдат поети от системата на личните лекари.

Във фаза 2 попадат потребители и персонал на социални институции, учители и други педагогически специалисти, персонал на ферми за отглеждане на норки. За тях ще бъдат организирани мобилни пунктове на място. 

Във фаза 3 са служители от ключови за функционирането на държавата сектори като МВР, службите за сигурност, ВиК сектора и енергетиката и др.

Във фаза 4 са поставени възрастни хора на и над 65-годишна възраст и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой хора, които подлежат на имунизация в тази фаза е 1.8 млн. души.

Във фаза 5 са уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с начина им на живот.

Здравният министър Костадин Ангелов увери, че няма да има български гражданин, който да иска да бъде ваксиниран и да не получи желаната от него ваксина. Имунизацията на целевите групи ще се извършва по предварително изготвени списъци  от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, РЗИ, от лекари в специализирани структури на МВР и МО и от нарочно създадени за целта екипи, вкл. и мобилни екипи. 

Внасянето на ваксините у нас и прилагането им ще започне след като получат разрешение от Европейската агенция за лекарствата, като отделните фази по ваксинацията ще зависят от това кога какви ваксини и в какви количества започнат да пристигат в страната.

"В момента не е ясно кога коя ваксина ще дойде. Възможно е някъде между второто и третото тримесечие на следващата година да дойдат 5-6 ваксини и да дойдат наведнъж количества. Така че целият процес на ваксиниране ще зависи от това с какво ще разполагаме в момента", обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Процедурата, която се следва при тези ваксини е централизирана и е нагажиран целият експертен капацитет на европейския регулатор ЕМА. Тази оценка ще даде гаранция, че ваксините отговарят на всички изисквания за качество, ефикасност и безопасност", каза директорът на Агенцията по лекарствата маг.-фармацевт Богдан Кирилов. За момента най-напреднали са ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, като и двете изискват специална логистика. За внасянето на ваксината на Pfizer/BioNTech логистиката у нас вече се подготвя и първите фризери за съхранение при до минус 80 градуса ще бъдат монтирани днес в "БулБио" и столичната РЗИ, а в събота и в РЗИ- Бургас. За ваксината на "Модерна" ще бъде осигурена отделна логистика, тъй като пък тя изисква съхранение при -20 градуса. 

Кунчев обясни, че няма проблем имунизацията да започне във време на епидемия и такъв подход е прилаган и при предишни заболявания.

Той посочи, че преценката дали да се постави ваксината ще се прави от лекар, като няма да е задължително тестването за коронавирус преди това, защото по думите му не е необходимо. "Това, че сте в инкубационен период и ще бъдете ваксинирани до нищо по-лошо няма да доведе, но ще бъдете склонни чисто психологически да припишете на ваксината причините за боледуването. Това няма как да бъде избегнато и го има и при други ваксини. Естествено всеки гражданин, ако желае може да се тества преди имунизацията, но това не е необходимо и няма да бъде правено масово, каза Кунчев.

Според Кунчев още няма отговор на въпроса дали хората, които са преболедували да бъдат ваксинирани, но лично според него е удачно да бъдат имунизирани

На следващ етап, когато бъдат налични повече видове ваксини, може да бъде създадена и етична структура, която да насочи кой вид ваксини за коя група от обществото е подходяща - възрастни, хора с хронични заболявания.

 "Трябва да достигнем 75% имунизирани, за да е защитено обществото като цяло. Но те остават доброволни", заяви Кунчев.

Борисов: Това, което знаем ние, да го знае и обществото

"Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и, без да се губи никакво време, да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна", заяви по повод приемането на плана от правителството премиерът Бойко Борисов.

"Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията", каза Борисов. 

Разделят страната на 6 района за логистиката

Страната ще бъде разделена на 6 региона според Националния план за ваксините, като всеки един от тях ще има отговорник, който ще извършва централната логистика - РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив, РЗИ-София. Те ще работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб Красимир Гигов.

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;

Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;

Район 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;

Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;

Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;

Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус