Ваксините срещу грип са пред изчерпване

Ваксините срещу грип са пред изчерпване

Ваксините срещу грип са пред изчерпване, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във вторник пред БНТ. Малки количества все още се намират в големите аптечни вериги.

“Ако има нещо радостно в тази ситуация е, че се повиши броят на хората, които търсят защита посредством имунизация. Посланието е стигнало до тях“, коментира той.

Кунчев съобщи, че има удвояване в броя на хората у нас, които са се ваксинирали срещу грип тази година, но уточни, че като цяло те са далеч под средноевропейските нива и са общо около 4%.

Той обясни, че процесът на снабдяването с ваксини е дълъг и уточни, че ако те се поръчат сега, ще са налични след година и половина. “Много се надявам, че производителите, имайки опита от тази година, за следващата ще внесат малко повече количества“, заяви той. По думите на д-р Кунчев “глад“ за ваксини има в целия свят.


Към момента в страната няма регистрирани случаи на грип, съобщи още Кунчев. ,


“Миналата седмица са изолирани едва 4% положителни проби в европейски държави“, каза Кунчев и прогнозира, че е възможно тази година грипната вълна да е по-късно.

Очакваните щамове са "Хонг Конг" и "Мичиган".

Споделяне

Още по темата

Още от България