Вълчев отряза синдикатите от дискусии по учителски проблеми

Готов съм да обсъждам проблемите и исканията на учителите на преки срещи с тях, без посредничеството на синдикатите, заяви в сряда пред журналисти просветният министър Даниел Вълчев, цитиран от БТА.

Бях останал с впечатление, че хората, които са в тристранния съвет, представляват учителите, а сега започвам малко да се съмнявам  в това, обясни той и допълни, че ведомството само ще организира срещи с преподавателите.

Крум Крумов от КТ “Подкрепа” определи изказването на министъра като “несериозно”. Той коментира пред Mediapool, че на практика това няма как да стане. Дори и да иска, не знам дали министърът ще може да разговаря поотделно с всеки един от 92 000 учители в страната, отбеляза той.

Ресорният министър бе бойкотиран от синдикатите от КТ “Подкрепа” заради диференциацията на учителските заплати. Според тях критериите за стимулиране на по-усърдните преподаватели не са обективни и справедливи.

Някои учители също имат съмнения дали моделът на диференциация ще проработи, а няколко столични училища заявиха, че няма да участват. По информация на БНР Вълчев ще предложи всяко училище само да решава дали да увеличи заплатите само на заслужилите или на всички учители.

По време на тържествата по случай 24 май – Денят на славянската писменост и просвета, учителите в някои градове изразиха мълчалив протест срещу ниското заплащане на труда им, като носеха лентички с надпис “Искаме достойно заплащане”. Ефективни протести обаче нямаше.

Вълчев обаче заяви, че ново увеличение на заплатите може да има едва от началото на следващата година, но не уточни за с колко могат да се повишат възнагражденията. Относно диференцираното заплащане на учителския труд, той все пак уточни, че моделът се уточнява със съдействието на синдикатите.

Министърът участва в поход по стъпките на Таньо Войвода, започнал от село Пожарево.

Споделяне

Още от България