Валентин Николов махнат от БЕХ, но Андонов остава като шеф

Валентин Николов, Сн: БГНЕС

Обявените в края на миналата седмица кадрови промени в дружествата на подчинение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) започнаха в понеделник с махането на директора на АЕЦ “Козлодуй“ Валентин Николов от борда на директорите на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ). В същото време изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов ще запази поста си, тъй като е преизбран начело на БЕХ. Това е станало с решение на проведено в понеделник заседание на съвета на директорите на холдинга, предшествано от решение на служебния икономически министър Асен Василев.

Николов престоя в управата на БЕХ близо година. Той бе назначен за председател на съвета на директорите като зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма като остава на поста си и след като напусна този пост, за да стане шеф на АЕЦ “Козлодуй“. Присъствието му на двете длъжности бе определяна от експерти като конфликт на интереси, тъй като БЕХ притежава АЕЦ “Козлодуй“ и на практика Николов се самоконтролира и да одобрява собствените си предложения като шеф на ядрената централа.

Миналия петък Асен Василев съобщи още, че предстои обявяването на конкурс за нов директор на АЕЦ “Козлодуй“, където Агенцията за държавна финансова инспекция установи нарушения при провеждането на обществените поръчки, продажба на останало свежо ядрено гориво на цена под себестойността му и раздуване на мениджърския щат на ядрената централа след назначаването на Николов.

Засега обаче Валентин Николов, който бе депутат на ГЕРБ и преди да влезе в парламента снабдяваше столичните детски градини с храни, остава начело на АЕЦ “Козлодуй“.

На мястото му в БЕХ вече е назначен зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов. От борда на холдинга си тръгва и Илко Желязков, чието място се заема от Тодор Шопов, който е бивш зам.-шеф на "Летище София" ЕАД и член на Консултативния съвет на Сметната палата..

Промени в управата на други енергийни дружества още не са оповестени. Последните рокади в “Националната електрическа компания“ са от 12 март 2013 г. и са свързани със замяната на Евгения Харитонова, която от зам.-министър на енергетиката бе назначена за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Нейното място е заето от Николай Ангелов Павлов.

По думите на Василев от петък общо 23 персонални промени предстои да бъдат на правени в 13 дружества, които са на подчинение на МИЕТ., като сред тях има и такива извън енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес