Валентин Радев иска да стигне рейтинга на Цветанов в МВР

Повишението на заплатите "трябва да бъде разбрано от всички, които си дават левчетата"

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Валентин Радев си постави за цел да достигне рейтинга на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от времето, когато оглавяваше МВР в първия кабинет на Бойко Борисов.

Новитя му приоритет бе оповестен във връзка с амбицията да повишава доверието на обществото в силовото ведомство, като задължително условие за вдигане на полицейските заплати догодина.

Както е известно, синдикатите в МВР настояват за увеличение от между 15 и 20% със задна дата за всички служители в системата. Първоначално Радев категорично отхвърляше тази възможност, но в течение на времето "омекна" и вече твърди убедено, че поддържа това искане пред правителството.

В опит да подобри диалога с протестиращите си служители, министърът дори издейства 13-а заплата от 480 лв. на човек, каквато не е била давана от години в МВР. Освен това Радев подписа и нов колективен трудов договор със синдикатите във вторник, гарантиращ продължаване на социалните преговори и правото на синдикална защита на подчинените му.

"Моята оценка е, че ние работихме добре със синдикатите. Започнахме буквално с фалстарт – аз очаквах друг разговор със синдикатите в тая зала. Не се получи точно така, но постепенно ми се струва, че успяхме да направим така, че за всички в Министерството на отбраната да бъде по-добре. На отбраната ли пак казах? Това вече много рядко ми се случва, но ето, че се случва. Да са живи и здрави... Та – в МВР. Надявам се нашата работа, това, което правим в тая зала на съветите за социално партньорство, включително и на протестите, които правят колегите на всички празници, това си е тяхно решение – всичко това бавно и полека да спомага за подобряване работата на МВР и на колегите – да се чувстват по-добре, по-спокойни, по-мотивирани. Това е крайната цел, аз така си мисля, на новото политическо ръководство, на професионалното ръководство, което не е ново, на всички, които са заети тука", коментира Радев.

Той не пропусна да припомни, че още в началото на мандата си е издействал 17.5 млн. лв. за изплащане на униформи, които не са били раздавани на състава последните 4-5 години. Увери също, че ще продължи да работи за увеличение на заплатите от 1 до 15% догодина.

"Всички осъзнават, че да – имат нужда от това нещо, тези хора, всички, които работят в МВР, както аз все по-добре го съзнавам, търсейки аргументи – те всеки ден работят в риск. […] Тоя риск трябва да бъде платен добре, но това трябва да бъде разбрано от всички, които си дават левчетата, данъците и те идват в министерството", добави МВР шефът.

В този ред на мисли той посочи, че общественото одобрение към вътрешното министерство расте и, докато преди години е било около 30%, сега достига до 46 на 100. "Може да стигнем 50-те процента на г-н Цветанов, тогава е бил толкова", пожела си Валентин Радев.

Въпреки подписването на колективния трудов договор и напредъка на преговорите за заплатите, шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов заяви, че планираните предпразнични демонстрации на негови колеги в района на някои гранични пунктове не се отменят. Протести ще се проведат в края на седмицата в Елхово, Варна, Русе, Сливен, както и на пунктовете – Дуранкулак, Кулата, Илинден, Станке Лисичково и Стрезимировци.

По думите на Попов действията на колегите му ще бъдат преди зоната за контрол и няма да пречат по никакъв начин на преминаващия трафик – "засега". Добави и, че се надява повече да не чува коментари за това, че полицейските протести се организирали от среди, извън вътрешното министерство.

"Имат право, протестират. Ние слушаме внимателно и каквото можем – изпълняваме. Да има и двама души да протестират, значи има някакъв проблем", каза от своя страна министър Радев, пожелавайки си следващият професионален празник на МВР догодина да мине без демонстрации на недоволни служители.

"Най-доброто нещо, което се случи през годината, стана току що – министърът каза, че протестите са право. Аз му благодаря за тези думи", отвърна шефът на СФСМВР, подчертавайки, че исканията остават същите – по-високи заплати за всички със задна дата, спешен ремонт на Закона за МВР и подготовка на изцяло нов ведомствен закон.

Споделяне

Още от България