Валентин Радев: Не съм революционер, занимавам се с еволюции

Новият вътрешен министър е бивш военен от обкръжението на Цветанов

Пламен Узунов (вляво) посреща наследника си Валентин Радев в МВР. Снимка: БГНЕС

"Не съм революционер, обратното – занимавам се с еволюции." Така накратко се описа новият вътрешен министър Валентин Радев по време на церемонията по приемането на властта от служебния му предшественик Пламен Узунов.

"Надявам се на приемственост, винаги съм се надявал. Ще се опитам да добавя към това, което са направили тези преди нас", добави той със заявката да работи с ведомствените синдикати.

Радев не пропусна да благодари на Узунов за организацията на предсрочните парламентарни избори, а той от своя страна му пожела разум и мъдрост.

"Предавам ви едно тежко министерство. Първо, защото очакванията на обществото и на гражданите към вас ще бъдат големи и второ, защото ще решавате и проблемите на служителите в МВР, които големи. От все сърце ви желая разум, вяра, мъдрост и успех, а в личен план, естествено, да сте жив и здрав", каза още Узунов.

Валентин Радев е външен за системата на МВР. Той е бивш зам.-министър на отбраната от първия кабинет на Бойко Борисов. При второто управление на ГЕРБ бе председател на военната комисия в парламента. Специалист е по боеприпаси и химия на взривните вещества.

Радев е завършил Висшето военно артилерийско училище в Шумен с магистърска степен, офицер по артилерийско въоръжение. Аспирантурата му е по аеродинамика и балистика. Магистър е и по икономика от УНСС.

Кариерата си Радев започва като началник на служба "Артилерийско въоръжение" и стига до директор на Института за перспективни изследвания на отбраната. Бил е хоноруван преподавател в УНСС и Нов български университет.

Цялото семейство на новия вътрешен министър е обвързано с ГЕРБ – съпругата му Лорита Радева е общински съветник от партията в София и председател на комисията по екология. Синът им също е партиен активист. Самият Радев е известен с близостта си до бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Дейността му в парламента се свързва основно с изказвания по армейски теми, както и покрай взривовете в заводите за обезвреждане на боеприпаси в Челопечене, Сливен и Горни Лом. Радев не известен като един от най-активните депутати на ГЕРБ и през двата си мандата в Народното събрание избягваше да прави политически изказвания.

Споделяне

Още по темата

Още от България