Валентин Радев не вижда аргументи за увеличаване на заплатите в МВР

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Валентин Радев не вижда аргументи, с които да бъдат увеличени заплатите на полицаите.

Това коментира той в сряда в кулоарите на парламента по повод ултиматума на най-големия полицейски синдикат, че ако заплатите в МВР не бъдат повишени с 15% от 1 юли, ще има "взрив" в системата.

"Аз също настоявам. Нека да ми кажат аргументи защо да го направим, всеки министър иска да увеличи заплатите на тези, за които отговаря. И ще го направя веднага, ще убедя и финансовия министър и премиера стига да имам добри аргументи за това. Намерете ги, аз не ги виждам в момента. Искам, виждам, че има по-голяма нужда за професионалистите, полицаите, които са на терен. По-малко хора искат да кандидатстват за тези места. Ще направим необходимото, може би едно от решенията е да увеличим заплатите. Как точно – търсим решение", заяви Радев след парламентарния блиц контрол.

Преди няколко дни Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) излезе с остра декларация, в която за пореден път заплаши с улични протести на униформените.

"Позицията на СФСМВР е, че бюджетът на министерството за 2018 г. не само не трябва да бъде намаляван, а да бъде увеличен сериозно. Крайно необходимо е да бъде актуализиран и бюджета на МВР за 2017 г. Като това са само част от спешните мерки, които трябва да се предприемат, за да се гарантира сигурността на българските граждани", посочиха от синдиката на 2 юни по повод предвиденото в средносрочната бюджетна прогноза за 2018 – 2020 г. орязване на средствата за вътрешен ред и сигурност с 300 млн. лв.

Засега от никой от правителството не е коментирал официално това намерение. Единствено от финансовото министерство уточниха пред Mediapool неофициално, че съкращаване на средствата за вътрешен ред и сигурност с 300 млн. лв. всъщност не било планирано, а се получавало така заради европомощта за охрана на външната граница на ЕС от 160 млн. евро, която е заложена в прогнозата за 2017 г., но не и за следващите години.

По повод усвояването на тези средства Валентин Радев съобщи пред депутатите в сряда, че 33 млн. евро от тях вече са усвоени, а процедури текат за още 70 млн. евро. Предстои обявяване на обществени поръчки и за останалите 57 млн. евро.

Вътрешният министър допълни, че в разговор с еврокомисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, е получил разбиране за отлагане на срока за усвояване на парите, който е до октомври за част от тях и до началото на 2018 г. за другата част.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?