Валентин Радев оглави етичната комисия на ГЕРБ

Валентин Радев оглави етичната комисия на ГЕРБ

Бившият министър на вътрешните работи и надоящ депутат Валентин Радев бе избран за председател на етичната комисия, която ще следи за вътрешнопартийната дисциплина и морал.

Останалите двама членове на комисията са други двама депутати – положилият в сряда клетва като народен представител Красимир Ципов и бившият министър на околната среда Ивелина Василева.

Решението за състава на новия вътрешнопартиен орган в ГЕРБ е взето на заседание на Изпълнителната комисия, съобщават от пресцентъра на партията.

Утвърдени са и вътрешни правила за работа на етичната комисия. Те предвиждат новият орган да докладва всички разгледани сигнали и извършената работа по
тях на Изпълнителната комисия.

За идеята в ГЕРБ да бъде създадена етична комисия пръв публично заговори премиерът Бойко Борисов. Думите му дойдоха след евроизборите, а поводът беше решението Цветан Цветанов да напусне и ръководните постове в ГЕРБ заради „Апартаментгейт“. Тогава Борисов описа бъдещият комисия като орган за контрол, които ще разглежда сигналите на хората от страната, но „без престъпленията“.

Борисов повтори решението си в партията му да бъде създадена етична комисия и в началото на този месец на извънредното национално събрание на партията, на което Цветанов официално бе освободен от постовете си в ГЕРБ. 

В сряда вечерта ръководството на ГЕРБ е утвърдило и нови диференцирани ставки за членския внос, който ще заплащат членовете на партията – на колкото по-висок пост е даден човек, толкова по-висок членски внос ще плаща. До промяната се стигана, след като депутатите експресно по идея на Борисов и с допълнение от депутата от ДПС Делян Пеевски партийните субсидии бяха намалени от 11 на 1 лев на глас, но за сметка на това се разреши финансирането от бизнеса. Преди ден президентът Румен Радев наложи вето поправките, позволяващи бизнеса да дарява пари на партиите

Споделяне

Още по темата

Още от България