Валентин Радев: Ставаме все по-добри, но нямам предвид себе си

снимка БГНЕС

“Като погледна тенденциите, излиза, че се справяме добре. Нямам предвид себе си, а МВР и правителството“, обяви вътрешният министър Валентин Радев в понеделник пред Нова телевизия по повод искания вот на недоверие от БСП за проблемите в сектор “Сигурност”.

“В мотивите си хващаха отделни случаи и върху тях градяха някаква логика. Според мен не е правилно. Трябва да се правят анализи и тогава да се атакува нещо”, заяви Радев.

 “За да кажем дали сме добре, трябва да се сравним с предишни периоди – какво е било преди година, 2-3-10 (години-б.р.). Анализите за последните 10 години сочет, че сравнение с преди години, както и сравнено с други държави, МВР се справя добре. Мога да ви покажа за убийствата в другите държави. Графиките показват, че в държавите, с които се сравняваме, убийствата са в пъти повече. Стремим се и всеки ден ставаме по-добри”, каза Радев.

Като пример за "държави, с които се сравняваме" той даде Белгия и Финландия, където убийствата на 100 000 души били повече. Последната налична статистика на Евростат за умишлените убийства е за 2015 г. Справката показва, че Финландия има по-малко убийства на 100 000 души, а статистика за Белгия няма.

Радев изтъкна като успех и подобрението на работата на телефон 112.

Един от аргументите на БСП за искания вот на недоверие срещу правителството бе бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския централен затвор. Около месец след бягството Пелов бе застрелян от информатор на МВР в центъра на Ботевград. Оказа се, че полицията е получили няколко сигнала, че затворникът е в града, но не е успяла да го открие, защото Пелов си бил пуснал брада.

“Авторитетът на полицията в Ботевград е бил намалял по ред причини. Анализирали сме ги. Знаем какво се е случило и ще се поправим”, каза вътрешният министър по този случай. Той обеща повече полиция в Ботевград.

За избягалите затворници Радев заяви: “Ние ги хващаме, няма пропуск. В момента търсим Радослав Колев“.

Споделяне

Още по темата

Още от България