Валентин Радев: Телефонните измамници са по-интелигентни от повечето граждани

МВР усвоило 57 млн. евро от европомощта за охрана на границата

Снимка: БГНЕС

Телефонните измамници очевидно са по-интелигентни от повечето хора, след като успяват редовно да ги убедят да им предават пари.

Това заключение направи в четвъртък вътрешният министър Валентин Радев, недоумявйки как жертвите на тези престъпления продължават да се "връзват".

"Аз лично не мога, така, да проумея как толкова хора, да използвам тоя жаргон, се връзват, как успяват да повярват на тея измамници. Даже си говорехме с колегите – а бе, да ги издирим и тея да вземем на работа тука, бе, щом успяват така психологически да убедят възрастни хора, хора с опит, така, мъдри хора, те не са на 20 години, да си дадат парите", опита да се пошегува МВР шефът.

По думите му "най-важното, което трябва да се направи и, за което аз апелирам към вас, това е това да става достояние. Не само, че някой е бил измамен, а точно как е станало – ние ще даваме допълнително информация, ще качваме такава на сайта на МВР".

"Не мога да разкривам точно как го правим, защото разказвайки го на вас, те чуват и се оказва, че са по-интелигентни от повечето български граждани, които успяват да излъжат", заключи Валентин Радев.

Той коментира темата по повод информацията на Нова телевизия за пенсионер от Монтана, който предал златните зъби на съпругата си и семейните спестявания на телефонни измамници, тъй като мислел, че помага на полицията. По различни схеми хора от този район се оказаха "ужилени" с общо над 52 000 лева за последните два месеца, обобщиха от МВР. Като пример бе посочен случай с жена, която хвърлила на измамници 12 000 лева през балкона, а след това им оставила още 25 000 лева до контейнер за боклук.

За да противодейства по-ефективно на телефонните измамници, новото ръководство на МВР взе решение да създаде специализирани звена за разследване на тези престъпления в Плевен, Русе и Велико Търново, където те се случват най-често.

Вътрешният министър даде брифинг в четвъртък, на който представи приоритетите от управленската програма на правителството в областта на обществения ред и сигурността. По отношение на охраната на границата ни от незаконния мигрантски поток Радев съобщи, че МВР вече е успяло да усвои 57 млн. евро от предоставената на България от Европейската комисия помощ от общо 160 млн. евро.

Според последните данни на вътрешното министерство страната ни е усвоила 35% от цялата сума, като обществени поръчки за още около 15.5% млн. евро са в процес на възлагане на изпълнител.

Както е известно, в началото на юни Радев успя да убеди еврокомисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос Еврокомисията да удължи срока за усвояване на средствата, който бе до октомври за част от тях и до началото на 2018 г. за останалата част.

Колкото до ангажимента на третия кабинет "Борисов" да назначи 1000 нови полицаи, за да осигури полицейско присъствие във всички малки населени места, вътрешният министър съобщи, че по тази програма работа вече започват 778 нови служители.

Споделяне

Още по темата

Още от България