Валентин Радев за пътя към Своге: "Може да има и корупция там и какво ли не..."

Министърът в оставка не знае как да се проверят останалите пътища

Снимка: БГНЕС

"Не знам дали това е редът просто, замислям се дали такава е процедурата – Министерски съвет да вземе изрично такова решение – да провери всички пътища, както директно питате. Не знам дали това така може да стане, но все едно – ние сме отговорни за това. И този път, който е построен (за Своге, където загинаха 17 души – бел.ред.), не искам да влизам в детайли, не е в моя ресор, може да има и корупция там и какво ли не..."

Така вътрешният министър в оставка Валентин Радев отговори в понеделник на въпрос от водещите на сутрешния блок на Нова телевизия – дали управляващите ще инициират проверка на състоянието на всички новооткрити пътни отсечки, за да се разсеят съмненията, че поръчки се печелят и изпълняват чрез корупция, което води след това до трагедии.

"Само искам да подчертая, че МВР, съгласно механизма за оценка (и сътрудничество с ЕК – бел.ред.), вътре е написано едно изречение – единственото ведомство, което ... думата е "да служи за вдъхновение на другите" по отношение на корупцията. Така че ние се чистим самите вътре и гледаме и навън – и задачата, която имаме, като много други задачи, е да търсим корупция и да търсим такива слаби места и неспазване на закона и от други министерства, в случая и за пътя. Така че и ние сме участници, но дали това е процедурата, в момента надали мога да... Да, но желанието го има. Посоката го има", продължи мисълта си МВР шефът в оставка.

Помолен да разкаже какви са конкретните причини премиерът Бойко Борисов да поиска оставките им заедно с министрите на регионалното развитие и транспорта – Николай Нанков и Ивайло Московски, Радев посочи: "Има обществено напрежение. Случи се трагичен случай, въпреки работата на тези министри – тримата, включително на вътрешните работи... И ние решаваме да подадем оставки, защото така се прави. Това е политическата отговорност – хората очакват нещо да се случи."

"Мога да говоря и назад какво е било – имало е и повече (жертви на катастрофи – бел.ред.). Да, но това се случи и ние сме направили добри стъпки в добра посока, убеден съм в това. Но въпреки това... Аз никога, когато говоря за статистика и когато говоря за жертви на пътя, аз не си представям даже загиналите. Да, това е много неприятно, пострадалите. Винаги си мисля колко спасихме всъщност. Какво направихме, за да не се случва това. Е да, ама това се случи. Е, кой премиер няма да вземе такива мерки. Кой министър няма да каже: "Да, добре, правихме, правихме, но очевидно не е така." И моят прочит на оставките въобще, мислил съм си, естествено, върху това – от страна на правителството, на този треньорът, който е всъщност, на този, който е лидерът... Разбира се, той иска това да се случва по-бързо. Тези добри неща, които всеки министър прави и със самочувствието, че върши в министерството. Да, ама темпото може би трябва да е друго. И ние казахме – добре, ако темпото не е такова, ето нашите оставки."

Въпреки потвърждението, че в случая очевидно не е направено достатъчно за координацията между властите в превенцията срещу смъртността по пътищата, Радев все пак настоява, че имало напредък в това отношение: "Всеки един отговаря за неговия ресор. Координация има, тя освен чрез правителството, е и чрез Държавно-обществена комисия, която отговаря за безопасността на пътя. На която и аз съм председател, преди това е бил друг министър, сега направихме промени там."

Не пропусна да отбележи, че в случая с катастрофата край Своге, МВР е било ведомството, направило 7 предписания за ремонт на участъка от пътя, за чиято настилка след трагедията регионалният министър Нанков призна, че е направена некачествено и с времето се е полирала, което намалява сцеплението на гумите при дъжд.

"Не може вече това да минава... Това всъщност преля чашата – този случай. Не може това нещо да се случва и ние, каквото и да сме направили... Еми да, ама има 17 жертви и има хора, които са в болницата. Аз и върху това съм си мислел", добави Радев.

Попитан дали е усещал, че смяната му е подготвяна по-отдавна, но просто катастрофата се е оказала подходящ повод, за да му бъде поискана, той препрати въпроса към Борисов: "Тоя въпрос е всъщност към премиера – той вижда цялата картина. 'Начи, аз виждам нашето ведомство – старанието ни там е... Всеки министър си го мисли това, предполагам. Аз няколко пъти ви казах – аз съм последният, който ще разбере. Усилията ни са насочени конкретно върху ведомството. Опитваме се във всяка една сфера, с която сме се ангажирали, да подобрим нещата и когато общата картина не е такава и има обществено настроение, естествено се подават оставки. Ето, ние го направихме."

"Ние трябва да погледнем в каква посока вървим – свиваме ли тези съмнения (че корупцията при обществените поръчки предпоставя некачествено строителство, което води до повече катастрофи – бел.ред.) или те се разширяват? Аз считам, че е обратното. С работата в моето министерство и моята отговорност аз считам, че е точно обратното и ви дадох примери и ви казах външните оценки... Аз никога не съм искал да си давам оценки. Да сте ме чули да се хваля и да обяснявам какво аз съм направил", обобщи Валентин Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?