Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Валентин Радев за заплатите в МВР: Когато стане възможно, веднага

Вътрешният министър не е оптимист, но "най-вероятно след Нова година"

3 коментара
Валентин Радев. Снимка: БГНЕС

Увеличение на заплатите в МВР няма да има до края на тази година. Не е ясно дали ще има и през следващата, но вътрешният министър Валентин Радев ще направи "всичко възможно" това да се случи.

Това стана ясно по време на първата му пресконференция, откакто пое ръководството на силовото министерство.

Час преди да застане пред медиите, Радев участва и в заседание на Съвета за социално партньорство, на което за пореден път се обсъждаха исканията на синдикатите в МВР, които не отстъпват от заканата си да протестират идния вторник. Дори напротив – в четвъртък те излязоха с обща декларация от седемте профсъюза, че започват протестни действия за вдигане на заплатите и приемането на нов ведомствен закон.

Непосредствено след разговора си с министъра полицаите коментираха, че засега е изпълнена около една осма от условията, които са поставили на ръководството – да им бъдат изплатени обезщетения за периода, в който не са получавали полагащите им се летни униформи. За да стане това, от ГЕРБ и "Обединени патриоти" вече подготвиха законова промяна, която да бъде приета на първо и второ четене в петък и да даде възможност за изплащането на близо 30 млн. лева на ощетените през последните няколко години служители.

Засега обаче никой от управляващите не дава обяснение на въпроса – защо това е допуснато при положение, че периодът от 2011 г. (когато някои от полицаите са спрели да получават лятно облекло – бел.ред.) досега обхваща общо три управленски мандата на ГЕРБ. Вместо това Радев се съсредоточи върху позитивните обобщения от срещата си със синдикатите.

"Заедно с тях (синдикатите) – диалог, и в продължение на времето ще ги решим (проблемите). И ние показваме действия: дрехите – виждаме го, въпиюща несправедливост, веднага го поправяме. Заплатите – виждаме го... Не мога да кажа веднага, че ще го поправим, вие ме питате за срокове... Иначе аз... Да не се повтарям... Да, стига да стане възможно... Когато стане, веднага", каза министърът, след което посочи, че за последно в предишния мандат на ГЕРБ бяха увеличени заплатите в МВР, пропускайки обаче обстоятелството, че това стана по решение на кабинета "Орешарски".

Той демонстрира за пореден път принципното си съгласие с протестиращите полицаи, но подчерта, че основният приоритет в управленската програма на правителството е образованието.

Образованието е първото "дете" на кабинета, МВР – другото

"Няма как, нали ако имате две деца, едното... А пък другото... И внимаваме... Аз съм си за едното дете, защото съм тук (в МВР), но освен това съм и част от правителството и там това е политиката на партията, която е избрана с тая платформа. Там пише – на първо място образование. И аз неслучайно направих тоя кръг и на тях им го разказах (на синдикатите). Мисля, че са съгласни. Всичките са много подготвени, няколко пъти им казах, че много повече от нас, от мен поне, знаят детайлите в МВР. Но няма как да се забравят всички останали проблеми – да се говори само за т'ва и само за МВР. Но моето впечатление беше, че има диалогичност и благодаря им, че така продължаваме в такъв тон", демонстрира оптимизъм вътрешният министър.

Попитан в какви срокове мисли, че този диалог би могъл да доведе до реално изпълнение на исканията на полицаите, Радев обаче уклончиво уточни, че "не съм оптимист, ще направя всичко възможно, но най-вероятно след Нова година".

"Сега сме средата на годината, бил съм в парламента, няма как – септември месец се обсъжда следващият (бюджет). Където и да го поставя тоя въпрос, ще ми кажат: "Ми, изчакайте – лятото сега, два месеца отпуски, после почваме другия, кога да го правим, нещо черезвичайно ли се е случило?" Моят аргумент за черезвичайното е, че идва председателството (на Съвета на ЕС). Ще се опитам... Ето сега го казвам, никой не го знае дори от колегите ми правителството... От това... Идва със страшна сила, буквално. Всеки ден го усещаме тези, които сме ангажирани от министерството. И там нещо трябва да се направи. Аз благодаря на правителството, че веднага отдели тези 12 млн. онзи ден... вчера... на заседанието на Министерски съвет. 15 заседания имаше, пилихме, пилихме, накрая казахме, че това не може. Разбраха ни, чуха ни, дадоха ги. Ето, сигурността е осигурена, дано успеем с обществените поръчки до Нова година – тези системи да се свържат и да заработят", навлезе в объркани обяснения МВР шефът за това как смята да убеди колегите си, че трябва да повишат възнагражденията в министерството.

По повод заплахите от синдикатите, че могат да прибягнат до стачки именно по време на европредседателството в София догодина, Радев ги предупреди "да внимават какво говорят", защото именно тогава бил моментът да си свършат работата и да покажат на финансовия министър Владислав Горанов, че заслужават повече пари.

Помолен да коментира защо първоначално заместникът му Стефан Балабанов обеща на полицаите и преговори за увеличение на заплатите, и пореден ремонт на Закона за МВР (ЗМВР), а след това министърът го опроверга, той заяви: "Те са го притискали – среща с финансовия министър, среща с Менда Стоянова, едва ли не среща с папата, извинявам се, че го казвам".

В крайна сметка от думите му стана ясно, че срещи от такъв калибър с полицейските синдикати няма да има, тъй като те не се намират на нивото на министерския пост, който заема Радев. Но диалог ще има. Със заместника му Балабанов, който е упълномощен да го води. Защото такава е "системата за управление на държавата".

Полицай във всяко населено място? "Очевидно ние не сме го обяснили добре"

Вътрешният министър бе принуден да се спре и на едно от основните предизборни обещания на ГЕРБ, артикулирано неведнъж от премиера Бойко Борисов със заръката: "Във всяко село трябва да има полицай, най-много на две – по един". Радев обаче обърна внимание, че в предизборната програма на партията всъщност се споменава "полицейско присъствие".

"Очевидно ние не сме го обяснили добре", отбеляза МВР шефът, посочвайки, че става въпрос за около 5000 населени места, а ангажимента на управляващите е да назначат нови 1000 полицаи, които да патрулират в тях.

Засега обаче от тях са назначени малко над 300 души, тъй като конкурсите са спъвани от сериозни трудности.

"Да започнем от това колко е трудно да намерим качествени хора. Колко много отпадат от тях поради образователни и всякакви други причини. Тестовете за интелигентност мисля, че беше една от причините, и на физически, и всякакви други. Борим се с това, защото тая битка не е наша, на МВР, такива са в момента... Може би критериите да са ни високи", добави Валентин Радев, уверявайки все пак, че "тези 1000, които сте ги прочели и в програмата, ще ги има".

Срокът, в който той изрази надежда, че ще бъдат назначени, съвпадна с този за модернизиране и свързване на системите за наблюдение и комуникация между различните звена, като част от мерките за сигурност покрай европредседателството – Нова година.

"Той контингентът е един и същ – те кандидатстват тука, като не ги приемат, търчат в другия град същите хора. Те пак ги късат. Т.е. докато хората разберат, че наистина ни трябват качествени хора и че това, че ще се преместиш в друго населено място, не е толкова сложно... Да ги намерим. Надявам се, че този процес ще се урегулира, тъй като това е нещо ново за тая година, и ще успеем да наберем тея кадри. Като ги наберем, тогава, надявам се, ще се борим по-успешно и с престъпността и с основния въпрос с мотивацията и заплатите – също", продължи вътрешният министър.

Реформата на Бъчварова като път към Ада, постлан с добри намерения

Радев бе помолен да оцени и ефективността на административната реформа, прокарана от предшественичката му Румяна Бъчварова, която очакваше намаляване на годишните разходи за обезщетения на служителите на МВР с близо 65 млн. лева. В отговор той заяви, че няма да даде думата на заместника си Красимир Ципов, въпреки че той бе част и от предишното ръководство, а лично ще обясни "политически, както стоят нещата".

"Пътят за Ада е постлан с добри намерения. Идеята беше много добра. Накратко казано – взимаме парите от чантаджиите и ги даваме на хората с полицейските функции. Това беше реформата съвсем накратко", обобщи Радев.

Основната критика към въпросните промени в ЗМВР е, че създадоха парадокса – около 1100 служители без висше образование да взимат почти толкова големи заплати, колкото висшистите в системата. Част от тях – без дори да работят на терен.

"Почнахме го, стигнахме до тука, сега... Стана тоя дисбаланс, кой е виновен, аз не търся, аз казвам ние какво можем да направим. И как да го направим, и кога да го направим, 'щото със сигурност го има тоя дисбаланс... А, че щяло да се спестят пари – със сигурност. Всяка административна реформа една от целите ѝ, освен да подобри работата на управлението и въобще на всички, които участват в тоя процес, включително и изпълнителите, е и някакви средства да се спестят. Всеки финансов министър казва: "Добре, пари срещу реформи", чували сте го това. Най-много от Дянков. И това е нормално, и това е щяло да стане. Но аз искам да говорим за това какво ще правим. Не обичам да гледам назад и да обещавам нещо, което не е станало. Казвам – сега какво направихме. И казвам как ще го направим – по тоя начин, с науката напред", добави министърът.

Радев ще пита Цацаров защо според него "Икономическа полиция" е напълно заспала

По повод критиките на главния прокурор Сотир Цацаров, че "Икономическа полиция" е "в състояние на пълно заспиване и затишие", Радев бе искрен и заяви, че няма представа какво точно е имал предвид ръководителят на държавното обвинение.

"Не знам, отговорът е – не знам. Аз лично съм решил да го питам – какво точно има предвид. Сигурен съм обаче, че има... Като знам какви съвещания правим заедно, какви са амбициите – да се приберат повече пари, да се спрат каналите, контрабандата и т.н. Очевидно нещо не правим, както трябва. Защо – дали организационно, дали зависи от хората? Не мога да ви отговоря. […] Ще видим, сигурен съм, че има нещо такова там, което не удовлетворява, както ви казах и преди това с тези 2000 разследващи полицаи... И той каза (Цацаров): "Да, бе, аз ще ви пратя, там, преподаватели, аз ще ви пратя, но моля ви, давайте ни само по-качествен материал". Може би е свързано, ще го попитаме точно какво е, ще ни разкажат, ще се поправим, това е", обясни вътрешният министър, визирайки един от своите основни приоритети – разширяване на обучението на разследващи полицаи, така че те да се увеличат от 2000 на 6000.

Сред останалите му цели начело на МВР са намаляване на бюрокрацията в КАТ, за което вече са осигурени 2.5 млн. лева, свиване на контрабандата и незаконната миграция, ограничаване на броя на жертвите и ранените по пътищата. За последното е предвидено и закупуването на 84 нови камери с радари, въпреки че все още не е ясно дали старите устройства ще могат да се ползват с новозакупените патрулни автомобили "Киа".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. edin.drug
  #3

  На какво отгоре ще им вдигат заплатите? Те и сега получават пропорционално повече (в сравнение с другите бюджетни професии) отколкото полицаите във Великобритания, която се гордее с най-добрата полиция.

 2. Знайко
  #2

  Или още по-великата: "Дядо ще ми купи колело. Ама друг път..." Това е в кръга на шегата. А иначе, аз питам: "С какво са доказали шкембелиите, че заслужават дори тези заплати, които получават?". Ако ги заслужаваха, щеше ли да е възможен съществуващия бум на охранителни фирми, боди-гардове, СОТ-ове и пр, и пр.?

 3. Bлaдo
  #1

  това е леко преиначената, НО ВЕЛИКА! фраза на Остап Бендер: "спокойно, гражданино - и капаро ще има ... с течение на времето..." :-)))

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.