Валентин Златев подава сигнал за "класически дъмпинг" срещу Марешки в КЗК

Лидерът на "Воля" пък се оплака на Таяни от "картела в горивата"

Снимка: БГНЕС

Валентин Златев и други членове на Българската петролна и газова асоциация ще внесат в сряда в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сигнал срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки за "чист, класически дъмпинг".

Това обяви шефът на "Лукойл", след като бе разпитан във вторник в антикорупционното спецзвено на Софийската градска прокуратура за твърдението му, че над Марешки е разпънат политически чадър.

Златев заяви пред медиите, че разполага с данни, според които двете фирми на лидера на "Воля", търгуващи с гориво, работят на загуба – едната с 1.8 млн. лв., а другата – с 13.3 млн. лв.

"Утре някой ще направи хляба по 0.10 ст. и ще иска да стане президент", каза саркастично шефът на "Лукойл", добавяйки, че очаква този път "КЗК да се произнесе и да каже така ли е, или не е така".

Той потвърди мнението си, че над бизнеса с горива на депутата има политически чадър, заявявайки, че "звездата на Веселин Марешки изгрява много странно 2011-2012 г. при финансовия министър Симеон Дянков".

С уговорката, че не твърди нищо конкретно, Златев подчерта, че оттогава насам Марешки няма нито една приключила финансова ревизия, както и нито една приключила проверка на НАП и митниците. "Държавата трябва да каже събира ли си всички данъци или позволява на някого да получава непонятни отстъпки", обобщи шефът на "Лукойл".

Междувременно Марешки от своя страна се оплака на председателя на европарламента Антонио Таяни от "картела в горивата".

"Много избиратели ни питат – каква ще бъде реалната полза от европредседателството за обикновените български граждани. Нашият отговор е такъв – ако европейските институции ни помогнат да се справим с картела в горивата, това ще бъде наистина една огромна практическа полза за хората и от членството в ЕС, и от нашето председателство", заяви депутатът, посочвайки, че повечето българи не усещали ползата от членството ни в Евросъюза.

Марешки представил "Воля" пред Таяни като партия на "прагматици и технократи, доказани, успели, почтени", чиито основни цели са борба с корупцията, картелите и контрабандата.

"Очевидно сами не можем да се справим с този картел – имаме нужда от подкрепата на европейските институции. В Румъния имаше политическа воля и картелът беше осветен и осъден. У нас той има политически пипала от много години и битката с него е особено тежка", ьаяви лидерът на "Воля" пред медиите.

 

Над главата ми виси политическа и прокурорска бухалка, няма политически чадър, обяви Марешки по повод думи на Валентин Златев.

 

Попитан кои са представителите на картела, Марешки каза: "Много хора от администрацията и политическите партии са официално назначени от картела".

 

"Радвам се, че Валентин Златев продължава да повтаря едно и също - че Марешки е проблем на тяхната държава. Ако аз съм проблем на тяхната държава, радвам се, че съм ги дисциплинирал", каза Марешки. И обясни, че след като е отворил бензиностанция, всички продават с 20 стотинки по-евтино, макар че международната цена расте.

 

"Мисля, че голяма част от българските граждани палят свещичка да не ми съсипят бизнеса, за да могат да живеят по-добре", каза Марешки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес