Валентин Златев подава сигнал за "класически дъмпинг" срещу Марешки в КЗК

Лидерът на "Воля" пък се оплака на Таяни от "картела в горивата"

Снимка: БГНЕС

Валентин Златев и други членове на Българската петролна и газова асоциация ще внесат в сряда в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сигнал срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки за "чист, класически дъмпинг".

Това обяви шефът на "Лукойл", след като бе разпитан във вторник в антикорупционното спецзвено на Софийската градска прокуратура за твърдението му, че над Марешки е разпънат политически чадър.

Златев заяви пред медиите, че разполага с данни, според които двете фирми на лидера на "Воля", търгуващи с гориво, работят на загуба – едната с 1.8 млн. лв., а другата – с 13.3 млн. лв.

"Утре някой ще направи хляба по 0.10 ст. и ще иска да стане президент", каза саркастично шефът на "Лукойл", добавяйки, че очаква този път "КЗК да се произнесе и да каже така ли е, или не е така".

Той потвърди мнението си, че над бизнеса с горива на депутата има политически чадър, заявявайки, че "звездата на Веселин Марешки изгрява много странно 2011-2012 г. при финансовия министър Симеон Дянков".

Междувременно Марешки от своя страна се оплака на председателя на европарламента Антонио Таяни от "картела в горивата".

"Много избиратели ни питат – каква ще бъде реалната полза от европредседателството за обикновените български граждани. Нашият отговор е такъв – ако европейските институции ни помогнат да се справим с картела в горивата, това ще бъде наистина една огромна практическа полза за хората и от членството в ЕС, и от нашето председателство", заяви депутатът, посочвайки, че повечето българи не усещали ползата от членството ни в Евросъюза.

Марешки представил "Воля" пред Таяни като партия на "прагматици и технократи, доказани, успели, почтени", чиито основни цели са борба с корупцията, картелите и контрабандата.

"Очевидно сами не можем да се справим с този картел – имаме нужда от подкрепата на европейските институции. В Румъния имаше политическа воля и картелът беше осветен и осъден. У нас той има политически пипала от много години и битката с него е особено тежка", ьаяви лидерът на "Воля" пред медиите.

 

Над главата ми виси политическа и прокурорска бухалка, няма политически чадър, обяви Марешки по повод думи на Валентин Златев.

 

Попитан кои са представителите на картела, Марешки каза: "Много хора от администрацията и политическите партии са официално назначени от картела".

 

"Радвам се, че Валентин Златев продължава да повтаря едно и също - че Марешки е проблем на тяхната държава. Ако аз съм проблем на тяхната държава, радвам се, че съм ги дисциплинирал", каза Марешки. И обясни, че след като е отворил бензиностанция, всички продават с 20 стотинки по-евтино, макар че международната цена расте.

 

"Мисля, че голяма част от българските граждани палят свещичка да не ми съсипят бизнеса, за да могат да живеят по-добре", каза Марешки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес