Валентин Златев след разпита: Няма за какво да ме арестуват

Златев на влизане за разпита, сн. БГНЕС

Бившият шеф на "Лукойл" Валентин Златев бе на разпит в спецпрокуратурата. Той така и не обясни заради кое разследване, но се яви пред прокурор Генка Брезашка, която наблюдава делото срещу бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, разследвани за схема по незаконен внос и преработка на отпадъци.

"Познавам братя Бобокови и Красимир Живков", заяви след края на разпита Златев. Той отказа да отговаря на повече въпроси с обяснението, че не може да изнася информация и това е "приоритет на прокуратурата".

Живков е обвиняем за участие в престъпна група заедно с Бобокови, бившия шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов и още двама бизнесмени - Николай Миховски и Айгюн Еминов. Прокуратурата твърди, че те са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от производството на акумулатори на Бобокови са оставали в България и не са били обезвреждани. 

В т.нар. схема са участвали и фирми от Ботевград, смятат разследващите. Златев е известен с бизнесинтересите в този регион. Преди да стане зам.-министър Живков бе областен управител на София-област, в която попада и Ботевград. Бившият зам-министър е и родом оттам. 

За призовката на Златев, който в момента е председател на Контролния съвет на "Лукойл България", съобщиха от компанията преди десетина дни, без да уточняват по кое дело.

Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов намекна, че държавата подготвя действия срещу Златев.

"След Васил Божков идва времето на Валентин Златев. Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е, че има първи удар, втори удар, очаквайте и трети удар", каза в края на май Симеонов.

На въпрос дали смята, че може да бъде задържан Златев отговори: "Не смятам, тъй като не съм извършил нищо противозаконно".

След разпита в понеделник той обяви, че би завел дело срещу Симеонов, ако депутатът се откаже от мандата си и изрече неща, които са съставомерни. Бизнесменът заяви, че него не могат да го наричат "олигарх".

"Бъркат собственик и управител, мениджър на компания. Аз не съм собственик на "Лукойл", за да ми поставят "олигарх" и т.н. Публичното говорене в държавата достигна такова ниско ниво, че в крайна сметка трябва да има някаква отговорност за думите, които хората изричат", заяви Златев.

Изявлението му идва след като още преди десетина дни се закани да съди всеки, който злоупотребява с името му. Преди това в парламента ГЕРБ предложиха създаването на временна комисия, която да "разследва" прехода. Идеята бе подкрепена и от ДПС. Заявката на управляващите е да проверят "кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход".

Депутати от ГЕРБ твърдяха, че Корнелия Нинова е имала среща с Божков и Златев. И Нинова, и Златев отрекоха да са се срещали.

Споделяне

Още по темата

Още от България